Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nära gränsen till galenskap

Det är viktigt att vi har nämndemän. Men de bör inte utses av de politiska partierna.

Annons

Advokatsamfundets generalsekreterare Anne Ramberg anser att det är ett problem att Sverigedemokraterna får utse en större andel av de nämndemän som exempelvis sitter i våra migrationsdomstolar, som ett resultat av valet.

Det går inte att komma ifrån att Sverigedemokraterna är ett parti som skiljer sig från andra. Det kommer nya avslöjanden om det urusla omdömet från partiets företrädare nästan dagligen. På tisdagen avslöjade till exempel tidningen Expo att Daniel Bergquist, ordförande för Sverigedemokraterna i östra Stockholm, hyllar en pronazistisk film som förnekar att Förintelsen ägde rum. Bergquist beskriver filmen som en ”rakt igenom objektiv dokumentär”. Han har också spridit antisemitiska konspirationsteorier som närmar sig gränsen till total galenskap, till exempel att den amerikanska centralbanken skulle ha tagit makten i Ryssland efter revolutionen 1917. Tänk tanken att Daniel Bergquist fick uppdraget att sitta i en domstol och avgöra om en flykting från Syrien ska få stanna i Sverige eller inte. Skulle du ha förtroende för att han dömer på ett opartiskt och korrekt sätt?

Enligt lag ska en person beviljas asyl som har väl grundade skäl att tro att han eller hon kommer att bli förföljd på grund av exempelvis politisk uppfattning, sexuell läggning, kön eller ”tillhörighet till viss samhällsgrupp”. Därutöver kan en person få stanna om han eller hon löper risk att utsättas för tortyr, dödsstraff eller löper ”allvarlig risk” att skadas i en väpnad konflikt.

En nämndeman kan mycket väl hysa åsikten att invandringen borde minska – och ändå på ett rättvist sätt bedöma dessa asylskäl. Det är inte kravet på minskad invandring som gör Bergquist olämplig som nämndeman.

Lagarna beslutas politiskt. Domstolarna ska döma, utan hänsyn till politiska värderingar. Därför är det olyckligt att systemet med nämndemän är så tydligt kopplat till det politiska systemet. Med eller utan Sverigedemokraterna, borde systemet med nämndemän avpolitiseras.

Mer läsning

Annons