Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nazistiskt parti eller inte? Avgör själv!

Annons
Illustration: Tecknar-Olle

Nej, jag är inte nazist, skriver Thomas Jackson i ett genmäle på debattplats i dagens NA. Ett svar till en ledarkrönika som vi publicerade den 28 mars. Han säger att han tar avstånd från alla totalitära ideologier. Han sammanfattar sin politiska övertygelse som ”konservativ” och ”kristen”.

Det har han naturligtvis all rätt att hävda. Han skriver själv att han har gått med i Svenskarnas parti som ”en noga genomtänkt provokation”.

Nåja, då är det i varje fall relevant att redovisa vad Svenskarnas parti står för. Partiprogrammet finns på partiets hemsida, öppet för vem som helst att läsa.

Under punkt ett sägs att ”endast personer som är genetiskt lika svenskarna skall kunna få medborgarskap”. Det talas också om behovet av ett ”etniskt homogent livsrum” och ”folkgemenskap”.

I andra punkten sägs att ”icke svenskar skall ej tillåtas ha maktpositioner”. Eller ska vi uttrycka det på ett mer gammaldags sätt? Den som är icke arier ska inte kunna bli medborgare. Och han eller hon ska uteslutas från maktpositioner i det svenska samhället. Det sägs också att medier inte ska få ägas av ”icke svenskar”.

Under punkten fyra säger Svenskarnas parti att det är motståndare till demokratin. ”Det demokratiska systemet är en av huvudanledningarna till den kaosartade situation som börjar sprida sig allt mer då dagens statsskick bygger på ansvarslöshet, egoism och folksplittring”, står det bland annat. Hur landet ska styras i stället är mer oklart. I programmet står det att ”ett nytt system där kompetens, ansvar och allmännytta är ledord måste ersätta det nuvarande systemet”.

Däremot står det faktiskt några rader om åsiktsfrihet. Men här finns också en reservation: ”Yttrandefriheten skall däremot inte blandas samman med frihet att förtala individer, avslöja statshemligheter eller fara med osanning.” Fara med osanning? Menas då att NA skriver att invandring är bra för landet?

För att sammanfatta: Det samhälle som Svenskarnas parti vill skapa bygger på att människors gener kontrolleras.

Om du råkar ha ”icke svenska” gener, berövas du en rad rättigheter. Du får till exempel inte ha ”maktpositioner” i samhället. Du får inte heller starta en tidning, för då skulle, som det står i programmet ”svenska intressen få ge vika för etniskt främmande sådana”. Och över alltihop ska en diktatur styra. Demokrati är förkastligt, anser Svenskarnas parti.

Partiet grundades 1994 under namnet Nationalsocialistisk front. 2008 bytte det namn till Folkfronten. 2009 bytte det namn igen – till Svenskarnas parti.

Partiets hemsida länkar till Arminius förlag. Där kan den intresserade till exempel köpa en bok med titeln ”En annan bild av Hitler”. Här säljs också en bok av den för hets mot folkgrupp dömde Ahmed Rami med titeln ”Judisk häxprocess i Sverige”. Om du vill ha något att sätta upp på väggen kan du köpa en affisch med en tysk i soldatuniform från andra världskriget och rubriken ”Deutschlands Sieg – Europas Freiheit”.

Nazistiskt eller inte? Var så god, kära läsare: Avgör själv!

Mer läsning

Annons