Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nej, allt är inte taktikspel

Det finns tillfällen då politiker verkligen menar vad de säger, till exempel när Fredrik Reinfeldt vädjar om solidaritet med världens flyktingar.

Annons

Visst handlar politik ofta om taktik: Om att göra rätt utspel vid rätt tidpunkt. Om att åstadkomma politiska förslag som kan vinna gehör i opinionen. Om att presentera en kandidat en speciell dag för att det ska ge maximal uppmärksamhet.

Men det finns också tillfällen när det inte handlar om taktik. Margot Wallström ville absolut inte bli partiledare för Socialdemokraterna efter valnederlaget 2006. När hon sade nej, så menade hon just nej. Men det var många som inte tog henne på allvar.

Och Fredrik Reinfeldt menar allvar när han säger att han tycker det är viktigt att Sverige tar ett ansvar för en svår flyktingsituation.

Framför allt på vänsterkanten anklagas han för taktikspel, för att han egentligen vill något annat. Någon har till och med sagt att Reinfeldt i själva verket vill stärka Sverigedemokraterna.

Ja, ja! Som någon skribent på Expressen konstaterade: Nu väntar vi på att någon påstår att Reinfeldt är son till en intergalaktisk ödla.

Om allt detta vore taktikspel, så är Fredrik Reinfeldt världens absolut värsta taktiker. Då skulle han ha gjort den ena uppgörelsen efter den andra med Miljöpartiet om en generösare asylpolitik och en generösare politik för arbetskraftsinvandring. Lagar som inte kan ändras i en handvändning.

Att han valde en allians med just Miljöpartiet innebär att det är svårt att tänka sig att det skulle bli en stramare lagstiftning efter valet, vid ett regimskift. Det lär Miljöpartiet knappast acceptera.

Reinfeldt har bidragit till att bryta den tradition, där moderater och socialdemokrater höll emot när flera andra partier i riksdagen försökte verka för en mer generös asylpolitik. Han har fått betala ett pris för det. Det finns ett motstånd inom hans eget parti.

Så vad är troligast? Att Reinfeldt faktiskt anser att asylrätten är viktig eller att han är son till en intergalaktisk ödla?

Mer läsning

Annons