Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nej, det är inte kaos

Nej, det är inte på väg att bli kaos i Sveriges riksdag – eller i regeringsfrågan. Ta det nu lite lugnt!

Annons

Rösterna är inte ens färdigräknade. Ett slutligt besked om valresultatet får vi först på onsdag. Just nu hänger det på 7 000 röster om regeringen ska få egen majoritet. Om den inte får egen majoritet tvingas Reinfeldt gå över blockgränsen för att hålla det nazianstrukna partiet Sverigedemokraterna utanför.

Chansen till egen majoritet är kanske inte stor. Men det kan ändå vara lämpligt att ha ett slutligt valresultat först.

Miljöpartiets båda språkrör sade på måndagen att om Reinfeldt vill prata med dem, så får han vara så vänlig att ta med hela det rödgröna blocket. De nämnde särskilt att det största partiet, Socialdemokraterna, borde vara med i diskussionen.

Ja, varför inte i och för sig? Faktum är att det finns en rad sakfrågor där Moderaterna och Socialdemokraterna skulle kunna finna varandra. Fast de vill inte gärna säga det öppet. De är ju varandras huvudmotståndare sedan ett sekel tillbaka.

Miljöpartiet aktar sig för att spräcka samarbetet med Socialdemokraterna.

Mona Sahlin bjöd först in Miljöpartiet för att bilda ett rödgrön block i riksdagen. Vänsterpartiet bjöds in med armbågen, för att tillgodose den interna opinionen.

Det är liksom inte läge för Miljöpartiet att bryta sig ur det rödgröna samarbetet. Sedan må lokala partiföreträdare säga i kvällstidningar att de tycker att Wetterstrand borde bli vice statsminister i en regering som leds av Reinfeldt. Så blir det knappast.

I sak ligger det till så här. Allianspartierna, Socialdemokraterna och Miljöpartiet står varandra tillräckligt nära för att kunna samarbeta i en rad frågor. Vänsterpartiet trivs nog rätt bra med att vara en outsider på sin kant. Och alla dessa partier trivs bra om de slipper att ha med Sverigedemokraterna att göra.

Glöm inte att den svenska regeringsformen är utformad så att en minoritetsregering har rätt stor handlingsfrihet. Regeringen skulle mycket väl kunna driva sin politik med hoppande majoriteter.

Fredrik Reinfeldt har huvudansvaret för att regera landet. Men det krävs också en öppenhet från oppositionens sida – om nu De rödgröna är angelägna om att hålla Sverigedemokraterna utanför.

Mer läsning

Annons