Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nej, Förintelsen är inte obegriplig

Annons
Begripligt trots allt. Fångar i Auschwitz strax efter att sovjetiska soldater tagit kontroll över lägret. En grundläggande förutsättning för folkmord är iden om hotet från ”de andra”. Arkivfoto: TT

I dag är det 70 år sedan sovjetiska trupper gick in koncentrationslägret Auschwitz. Därför högtidlighålls Förintelsens minnesdag.

Vi brukar tala om nazisternas brott som något omänskligt och obegripligt. Ur vårt perspektiv är det naturligtvis så. Vi lever i ett välfärdsland. Sverige har haft fred i 200 år. Ett land som genom åren har tagit emot politiska flyktingar från Chile, Turkiet, Iran, Irak, Bosnien, Syrien, Eritrea, Afghanistan, Etiopien, Somalia och en rad andra länder. Vi lever i ett våldsfientligt land – där risken att mördas minskar. Ett land där en diskrimineringsombudsman ska se till att människor inte råkar illa ut för att de råkar tillhöra ”fel” folkgrupp eller ”fel” religion eller för att de har ”fel” sexuell läggning.

Nazisternas brott var skrämmande. Mördandet gjordes i industriell skala. Men obegripligt var det inte.

En grundläggande förutsättning för att sådant ska hända är idén om ”de andra”. Andra folkgrupper. Andra religioner. Andra kulturer. Människor berövas sin rätt att vara individer. De blir bedömda efter var de är födda och vilken grupp de råkar tillhöra. Och de pekas ut som kollektivt ansvariga för brister i samhället.

1939 protesterade en rad företagarorganisationer mot att flyktingar kom till Sverige, bland annat Sveriges småföretagares riksförbund. De talade om ”nödvändigheten av att i största möjliga utsträckning begränsa tillströmningen av främmande undersåtar, i synnerhet judar, till vårt land”. De ansåg också att judar använde ”metoder i sin handel och vandel som endast kunna verka neddragande på den svenska affärsmoralen och förstöra svensk medborgaranda i allmänhet”.

Konstnären Isaac Grünewald var född i Stockholm. Men i den antisemitiska propagandan blev han ”oriental”. Han blev en måltavla för antisemitisk propaganda från både nazister och ”respekterade” opinionsbildare.

Så antisemitismen har funnits – och finns – även i Sverige.

Här om dagen uppmärksammade Uppdrag granskning antisemitismen i Malmö, bland muslimska invandrare i Malmö. I ett kommande program uppmärksammar samma program islamofobin.

En annan form av rasism som är utbredd i Sverige är antiziganismen, föreställningen att romer har kriminaliteten ”i blodet”. Det är en form av rasism som är accepterad i alltför breda kretsar. Den tar sig uttryck i att en av regeringen inbjuden talare blev vägrad att äta frukost på Sheraton i Stockholm.

Den ena tanken föder den andra. Om du pekar ut romer som kriminella av naturen. Ja, då är personen dömd från början. Då är personen kriminell, oavsett vad han eller hon har gjort. Kriminella ska ju sitta i fängelse. Varför inte låsa in alla romer? Och vad blir steget efter det?

Det finns alltid en eller annan politisk ledare som är beredd att peka ut den ena eller den andra gruppen som orsaken till Sveriges problem. Det finns alltid en eller annan politiker som är beredd att erbjuda en enkel lösning som i ett slag påstås göra allting bättre. Så visst kan det hända även i Sverige. Därför måste vi hela tiden vara på vår vakt. Därför måste vi hålla minnet av Förintelsen levande.

Mer läsning

Annons