Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nej Laxå, det duger inte

Annons
Illustration: Tecknar-Olle

En elvaårig flicka utnyttjades på en stöldturné. Fallet har fått stor uppmärksamhet. Varför ingrep ingen? Varför gjorde socialtjänsten inget i någon av de kommuner där flickan åkte fast?

I Laxå kunde elvaåringen knytas till två stölder. En i maj 2006 och en i november samma år. Bara det faktum att hon åkte fast för två stölder på samma ort, utan att ha någon koppling till Laxå, borde ha fått någon att tänka till.

Tyvärr finns en risk att förklaringen är följande: Vem bryr sig om en elvaåring som dessutom är ”utlänning” från Bulgarien?

Riktigt så uttrycker sig inte chefen för individ- och familjeomsorgen i Laxå, när hon uttalar sig i fredagens NA. Men det är faktiskt inte så långt ifrån.

Hon säger så här: ”Det fanns helt enkelt inte på vår karta att hon utnyttjades av den här mannen”. Och så hörde socialförvaltningen lite vagt att någon släkting skulle ta hand om henne. Därmed lät man sig nöja. Ungefär som om det vore ett rutinärende att elvaåringar ägnar sig åt stölder. Och det måste ha varit uppenbart även för socialtjänsten i Laxå att det var ett mönster. Om en elvaåring åker fast för två stölder finns det anledning att åtminstone ställa frågan om det har hänt fler gånger.

Antingen är socialtjänsten i Laxå bekväm. Det är naturligtvis besvärligt att omhänderta barn, med allt vad det innebär av utredningar, kontakt med föräldrar som kanske inte ens är nåbara, och så vidare. Eller så präglas myndigheten av en tjockskallighet som slår det mesta. Välj själv!

Och det värsta är: Socialtjänsten i Laxå har inte granskat sitt eget agerande. Detta är ett ”sällanärende” som chefen säger i NA. Alltså: Du som utnyttjar elvaåringar för stöldturnéer kan med fördel skicka dem till Laxå. Om de åker fast säger du bara att någon ”släkting” ska ta hand om barnet. Lägg gärna till att släktingen ifråga ska ha ett allvarligt samtal med barnet om att det är fult att stjäla. Sedan kan du åka vidare och skicka iväg barnet på ytterligare stöldräd. Socialtjänsten kommer att utgå från att barnet är i goda händer!

Om det är så socialtjänsten fungerar är det inte konstigt att elvaåringen kunde skickas runt till kommun efter kommun. Att hon åkte fast för stölderna utgjorde inte något som helst hinder för att stöldturnén kunde fortsätta.

Laxå socialförvaltning tillämpar ett system som är perfekt anpassat för dem som utnyttjar barn för stölder!

Mer läsning

Annons