Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nej, nej, nej och nej KD!

Annons

Nej, nej nej och åter nej kristdemokrater! Det funkar inte! Ni kommer inte att kunna hålla er kvar i riksdagen genom att fortsätta göra livet surt för personer som har en, enligt er uppfattning, avvikande sexuell läggning. Men visst, vill ni fortsätta er marsch ut ur riksdagen, så är det bara att fortsätta i samma spår.

Trots att det finns en bred majoritet i riksdagen att avskaffa kravet på sterilisering av personer som byter kön, så håller Kristdemokraterna fast vid det.

Formellt heter det nu att frågan ska utredas vidare. Kristdemokraterna har övertalat de andra partierna i Alliansen att vänta ett tag till.

Europarådets kommissionär för mänskliga rättigheter, Thomas Hammarberg, har kommit fram till att kravet strider mot Europakonventionen om de mänskliga rättigheterna. Det är möjligt att det blir lite lugnare för Göran Hägglund om frågan göms i en utredning något år till.

Men utgången av striden är oundviklig. Det finns en massiv majoritet i riksdagen. Och efter nästa val är det inte säkert att Kristdemokraterna ens finns kvar som möjlig regeringspartner.

Visst finns det frågor där Kristdemokraterna skulle kunna profilera sig som parti, utan att göra avkall på sina ideologiska rötter. En sådan fråga är toleransen mot invandrare. Ett exempel är Lennart Bondeson, kristdemokratiskt kommunalråd i Örebro. Han tog strid för den dödssjuka flickan Rim och hennes familj och för den i Pakistan fängslade Mehdi Ghezali, trots att det innebar att Bondeson hamnade på kollissionskurs med andra politiker från Alliansen.

En annan fråga som KD skulle kunna driva är kampen mot alkohol och narkotika. Där har KD drivit en restriktiv linje sedan partiet bildades. Stödet för den restriktiva alkoholpolitiken verkar ha ökat på senare år.

Men vilken väljare röstar på KD för att partiet vill genomföra tvångssteriliseringar, i strid mot Europakonventionen om mänskliga rättigheter? Lägg ner det där, Göran Hägglund!

Mer läsning

Annons