Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nej, säger majoriteten!

Hör upp alla örebroare. Vet ni att kommunen absolut inte kan göra någonting för att minska lärarnas administrativa börda?

Annons

Så lät det nämligen i Örebro kommunfullmäktige när en moderat motion behandlades på måndagen. Maria Haglund (M) föreslog att det skulle göras en utredning för att se vad kommunen kan göra för att minska lärarnas administrativa bördor.

Tanken är naturligtvis att läraren ska undervisa, inte sitta och fylla i papper eller gå på sammanträden. Örebro är inte den enda kommunen där det väcks motioner med den inriktningen. Googla på ämnet så får du se. I den ena kommunen efter den andra diskuteras frågan. Ibland väcks den av något parti från den rödgröna sidan, ibland av något parti från Alliansen. Och frågan måste naturligtvis även diskuteras på riksnivå.

Majoriteten i Örebro kommunfullmäktige svarade ungefär så här när motionen behandlades i fullmäktige på måndagen: Allt är statens fel. Motionen avslås.

Visst har staten mycket att säga till om när det gäller skolan. Det finns en skollag. Det finns en läroplan som ska följas. Det finns ett betygssystem som innebär att lärarna ska följa vissa riktlinjer.

Men det är kommunerna som anställer lärare. Det är kommunerna som driver skolor. Det är kommunerna som avgör hur mycket resurser skolorna ska ha. Det är kommunerna som har ansvaret för skolorna på lokal nivå. Det är till kommunerna som föräldrar kan vända sig om de vill förändra något i skolan.

Men majoriteten i Örebro kommun säger bergsäkert att det inte finns en enda sak som kommunen kan göra för att göra lärarnas jobb lite lättare. Majoritetspartierna är så säkra på sin sak att de inte ens vill utreda frågan. Det låter inte särskilt trovärdigt.

Eller kan det vara så illa att det var ett förslag från oppositionen som måste avslås, just för att det kommer från oppositionen? Nej, så taskiga kan väl inte partierna från den styrande majoriteten vara. Eller kan de det?

Mer läsning

Annons