Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nej till handelsbojkott

Nu krävs sanktioner mot Israel, sade Vänsterpartiets partiledare Lars Ohly, när han talade på en demonstration i Stockholm på måndagskvällen. Även i Örebro hölls en manifestation med anledning av Israels attack mot de fartyg som var på väg mot Gaza.

Annons

Men de som kräver sanktioner mot Israel, till exempel en handelsbojkott, måste nu fundera över vad de egentligen säger.

Vi ska alltså kräva att Israel upphäver blockaden av Gaza – och samtidigt ska omvärlden upprätta någon form av blockad mot Israel.

Blockaden mot Gaza upprätthålls av Israel och Egypten. En del förnödenheter släpps i och för sig in via Israel. Och från den egyptiska sidan sker en omfattande smuggling. Detta gör att människorna i Gaza slipper svälta. Men någon framtidstro finns det knappast utrymme för.

Syftet med Ship to Gaza var att visa att blockaden är felaktig, att den leder till en kollektiv bestraffning av alla palestinier i området och att Gaza får karaktären av världens största utomhusfängelse.

Att Hamas-regimen, som styr Gaza, är obehaglig har mindre med saken att göra. Det vimlar av obehagliga regimer runt om i världen som vi inte utsätter för blockader.

Dessutom vet alla som har en susning om läget i Mellanöstern att blockaden inte är effektiv, om syftet är att få bort Hamas-regimen.

Det finns alltså en rad argument för att häva blockaden mot Gaza. Och det kravet fanns – om än inlindat – också med i den resolution som FN:s säkerhetsråd antog på tisdagen.

Men är det någon som för ett enda ögonblick inbillar sig att handelssanktioner vore ett effektivt redskap för att påverka Israel? Vore det moraliskt försvarbart att ens överväga sådana? Om handelssanktioner mot Gaza är en kollektiv bestraffning av alla Gaza-bor, måste rimligtvis handelssanktioner mot Israel bedömas på samma sätt.

Och glöm inte att Israel är en fungerande demokrati. Vi kan åka dit som turister, som journalister eller som affärsresenärer. Sådana vardagliga kontakter har ett värde i sig. De är viktiga om vi vill föra en dialog med Israel.

Det vore märkligt att införa sanktioner mot demokratin Israel, för att visa att det är fel av Israel att tillämpa sanktioner mot Gaza.

Mer läsning

Annons