Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nej, vi ska inte vänja oss

Vi ska inte vänja oss vid att kriminella gäng härjar i Örebro. Och Moderaten Anders Åhrlin föreslår konkreta motåtgärder.

Annons

Anders Åhrlin föreslår att Örebro kommun ska medverka i brottsbekämpningen, genom skärpt kontroll över sprit- och tobakshandel. Det kan vara ett sätt att gå vidare.

Linnéuniversitetet i Växjö publicerade förra året en rapport med en titel som har rykande aktualitet i dagens Örebro: ”Att bekämpa kriminella gäng”. Det är en utvärdering av polisens arbete med att bekämpa kriminella gäng i Södertörn i Stockholm. Ett av kapitlen handlar om att gå efter de kriminellas pengar. Det skulle bland annat kunna handla om att göra det mer riskabelt att handla med svartsprit eller svarta cigaretter.

Men det handlar också om att samverka med exempelvis försäkringskassan, skattemyndigheten och kronofogden. Det kan vara svårt att bevisa att en person har begått ett brott som leder till fängelse. Men personen i fråga kan ha undanhållit stora summor från beskattning eller fått ersättning från försäkringskassan som han eller hon inte har rätt till. De pengarna kan kronofogden driva in, även om personen inte döms för brott.

Sammantaget får polisens insats i Södertörn ett rätt dåligt betyg av forskarna. Men på just punkten att gå efter pengarna, stiger betyget. I rapporten heter det att metoden har ”ett gott stöd i forskning beträffande att metoden kan få effekt”.

Fast ett av problemen är att enskilda poliser gärna vill att deras spaning ska leda till ett gripande, ett beslag av illegala vapen eller liknande. Spaning efter kriminellas pengar leder kanske inte till just sådant. Men det kan leda till att kronofogden kan frysa ett konto. Och det kan vara ett väl så effektivt redskap mot kriminaliteten.

Vi ska inte heller underskatta arbetet med att sätta fast folk för ”ringa narkotikabrott”. Polis och socialtjänst ska göra det riskabelt att handla med illegala droger i Örebro. Det drabbar till slut även de som befinner sig högre upp i hierarkin.

Mer läsning

Annons