Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Njutbart väder oroar

Semesterfirarna kan inte klaga på vädret. Sol och värme som om Sverige var ett land i Medelhavsområdet. Men vädret skapar också problem.

Annons

Klimatförändringen, eller rättare klimatförsämringen, fortsätter. Växthuseffekten resulterar i en förhöjd medeltemperatur på jorden och en av dess många effekter är att allt fler extrema vädersituationer uppstår. Dessa är märkbara också hos oss.

Som fallet är nu. Nyligen gick SMHI ut med en klass 1-varning för höga temperaturer i södra Sverige. Varningen var främst riktad till kommuner och landsting, som svarar för omsorg och vård av gamla och sjuka. Hög temperatur under längre tid kan vara livsfarligt för äldre. Det är viktigt att se till att känsliga personer får svalka och vätska.

Värmen skapar också så kallade värmeåskväder. De resulterar i skyfall och översvämningar. Bara under de senaste dagarna har sådana uppstått i Jönköping och Göteborg. I Jönköping fick sjukhuset stänga sin akutmottagning. I Skellefteå slog åskan ut elen för 45 000 abonnenter. Sjukhuset blev utan el i 40 minuter då inte heller reservkraften gick i gång.

Samhället har i dag inte beredskap för dessa extrema väder. Runt om i landet avslöjas – gång på gång – bristerna i form av exempelvis dagvattenledningar som inte håller måttet. Skadorna som uppstår är kostsamma för alla som drabbas av dem. I slutändan är det alltid du och jag som får betala. Det märkliga är att vi aldrig riktigt tar till oss de alltmer frekventa varningssignalerna. Utsläppen av växthusgaser fortsätter som om ingenting är på väg att hända. Visst – vi beskärmar oss över enskilda händelser, men i vardagen gör vi alltför lite för att försöka minska effekterna, som fullt ut kommer att drabba våra barn.

Om inte annat borde det vara möjligt att sätta press på våra politiker att verkligen ta sig an klimatfrågorna på ett mer aktivt sätt också när något klimattoppmöte inte är förestående.

Men det får vi väl göra senare. Nu gäller det ju bara att ladda d-vitaminer i hängmattor och solstolar. Eller..?

Mer läsning

Annons