Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nödvändig övervakning?

Under två år har det inträffat 150 mer eller mindre hotfulla händelser vid akutmottagningen på USÖ.

Annons

Men det är inte självklart att USÖ bör få sätta upp kameror som registrerar vad som händer vid akutmottagningen dygnet runt.

Kameraövervakning kan vara ett smart sätt att förebygga brott, öka människors trygghet och göra det lättare för polisen att få fast brottslingar. Men samtidigt måste vi sätta en gräns. Det ska inte vara så att vi blir filmade eller övervakade var vi än befinner oss. Dels för att vi alla har behov av en privat sfär. Dels för att varje övervakningsåtgärd kan missbrukas. Det kan vara frestande för någon som har tillgång till bilderna att kolla vem som gick in på akutmottagningen vid en viss tidpunkt, även om han eller hon inte får göra det enligt reglerna.

Länsstyrelsen beslöt den 4 juli att säga ja till fyra övervakningskameror vid akutmottagningen på USÖ. Alla fyra kameror har bildinspelning dygnet runt. Men Datainspektionen säger ifrån – och har nu överklagat länsstyrelsens beslut till förvaltningsrätten i Karlstad. En av kamerorna är okej, anser Datainspektionen. Men de tre andra är inte okej.

Datainspektionen säger att det finns alternativa åtgärder, till exempel ökad närvaro av vakter och övervakningskameror som bara spelar in när personalen tryckt på överfallslarmet. Myndigheten hänvisar också till lagen om kameraövervakning som säger att kameraövervakning endast ska vara ett komplement till andra åtgärder.

Å ena sidan har vi alltså vårt intresse att få komma till akutmottagningen i lugn och ro som anhöriga eller patienter. Vi ska inte behöva störas av bråkstakar. Å andra sidan har vi integritetsintresset. Allt vi gör ska inte filmas eller registreras. Det är inte alla som vill skylta med att de kommer till akutmottagningen själva eller tillsammans med en viss person. Sjukvården är ett av de mest integritetskänsliga områdena.

Det är bra att Datainspektionen är tillräckligt uppkäftig för att bråka om den här typen av ärenden. Nu återstår det att se vad förvaltningsrätten kommer fram till.

Mer läsning

Annons