Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nöjda - än så länge

Annons
illustration: tecknar-olle

Tre till synes nöjda politiker. I går presenterades den politiska plattform som ska vara grunden för hur Örebro ska styras de närmaste tre åren. Tre partiers hjärtefrågor kunde spåras i olika formuleringar. Men än saknas många av de konkreta förslagen, de som i verkligheten gör skillnad för Örebros invånare.

Vårdnadsbidraget blir kvar, en klar framgång för Kristdemokraterna. Socialdemokraternas Lena Baastad får motivera den eftergiften för sina väljare. I utbyte har hon fått inskrivet att kommunen ska sikta mot att halvera barnfattigdomen till 2020, ett av partiets vallöften.

Knappast ett jämnt byte. Vårdnadsbidraget är begränsat, konkret och framför allt redan infört. Halveringen av barnfattigdomen är en betydligt mer komplex utmaningen där kommunpolitiska beslut bara kan påverka till en del.

Kommunen ska bilda både ett tillväxtbolag och ett utvecklingsbolag i Vivalla. Tillväxtbolaget ska i samarbete med näringslivet hjälpa unga till arbete. Några detaljer finns ännu inte eftersom de tre partierna i majoriteten nu ska sätta i gång att utforma verksamheten i detalj. Förebilder finns i andra kommuner.

Lena Baastad motiverade bristen på färdigt förslag med att det är först i skarpt läge, alltså nu när det tre partierna kommit överens om att vara överens, som det är lönt att sätta i gång arbetet på allvar. Det gäller att sätta rejäl fart eftersom bolagsbildningen kräver förhandlingar med det privata näringslivet. Framgången med detta bolag blir en värdemätare på den nya koalitionens handlingskraft.

Tillväxtbolaget är en snäll politisk fråga. Ingen i oppositionen lär protestera, annat än möjligen mot detaljer. Lika enkel är satsningen på förskolan. Alla vill bygga ut eftersom det är absolut nödvändigt. Viljan att ta bort de delade turerna för kommunanställda är lika nödvändig som anständig. Det vill alla andra partierna också.

I går var Lena Baastad (S), Lennart Bondeson (KD) och Rasmus Persson (C) nöjda och bedyrade varandra ömsesidig respekt och förtroende. De ideologiska skillnaderna mellan partierna var väl nedstoppade i skrivbordslådorna.

Vi får se om sämjan består när alla ord ska bli verklighet och lojaliteten prövas. Oppositionen har sommaren på sig att ladda upp för attacker från hela den politiska skalan.

Mer läsning

Annons