Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu är alla missnöjda

Det blir ingen vargjakt i dag. Förvaltningsrätten i Karlstad har beslutat om inhibition, det vill säga att jakten får inte genomföras förrän frågan är rättsligt prövad. En av knäckfrågorna är hur beslutet om vargjakt har gått till.

Annons

Länsstyrelserna kan besluta om vargjakt. Om någon är missnöjd med beslutet kan det överklagas till Naturvårdsverket. Men Naturvårdsverket är ingen domstol, utan en myndighet. Och förvaltningsrätten i Karlstad säger att det nog är så att ett beslut om vargjakt måste kunna överklagas till en domstol för att vara förenligt med EU:s regler.

Därmed har Sverige återigen trasslat in sig i ett regelverk som verkar syfta till att kringgå EU:s regler, snarare än att tillämpa dem.

Om förvaltningsrättens bedömning visar sig vara riktigt blir det pinsamt för Sverige.

Ända sedan Andreas Carlgren var miljöminister finns det en röd tråd som i svensk vargpolitik – att försöka kringgå EU:s regler.

Det är naturligtvis okej att verka för mer vargjakt. Det är också okej att verka för ett Sverige utan vargar. Och det är okej att det finns motståndare till vargjakt. Det är inte konstigt om människor olika uppfattningar i frågan.

Men om nu den politiska ledningen bestämmer sig för att verka för ökad vargjakt genom ”fiffiga lösningar” som strider mot EU:s regler så är det som att beställa sega och långdragna rättsprocesser i stället för att ta itu med sakfrågan.

Ingen kommer att bli riktigt nöjd. Jägarna är missnöjda med att jakten skjuts på framtiden på grund av domstolsbeslut. Der organisationer som är motståndare till jakt är missnöjda med att det görs nya försök att jaga varg. Och det tas inga beslut som någon kan lita på. Den som medvetet verkar i EU-lagstiftningens gränsmarker får räkna med att det blir överklaganden och juridiska processer.

Det blir ingen vargjakt i dag eftersom den politiska ledningen har försökt fiffla bort EU:s regler. Utgå från EU:s lagstiftning – och töj möjligen på den en aning. Men försök inte att gå vid sidan av den. Det blir ingen glad över.

Mer läsning

Annons