Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu är det allas krig mot alla

I dag lägger regeringen fram sin vårbudget. Det blir startsignalen för ett allas krig mot alla. Ett nytt läge i svensk politik.

Annons

I grunden är det fortfarande Alliansens politik som gäller. Det var Alliansens budget som riksdagen röstade igen i december. Det är den som styr statens inkomster och utgifter. Finansminister Magdalena Andersson kan i vårbudgeten vrida till siffrorna lite, så att budgeten ska bli mer smakfull för Socialdemokraterna.

De som lever på a-kassa kommer att få en avsevärd förbättring. Likaså blir det en förbättring för dem som får underhållsstöd. Det blir en försämring för företag som anställer unga.

Många av de satsningar som genomförs handlar om symbolik. Järnvägssatsningen som presenterades här om dagen är ett exempel på det. Det kommer att bli försenade tåg på grund av trasiga växlar och nerrivna ledningar även framöver.

Det dröjer till den första januari innan Stefan Löfven får genomslag för sin politik. Under mandatperioden blir det alltså tre år med en rödgrön budget i stället för fyra.

Alliansens partier lägger fram var sitt motförslag. Så nu kommer det att spreta åt olika håll.

Allianspartierna kommer att vara överens om av kritiken mot regeringens budget. Men vi kommer också att få se mer av polemik mellan Alliansens partier. Det blir en polemik som är artigare och mer lågmäld än när Alliansen förenas i att argumentera mot Stefan Löfven och Magdalena Andersson.

Men inte desto mindre: Det blir mer av allas krig mot alla. Först när valet närmar sig kommer Alliansen att samla sig igen, för att presentera gemensamma förslag. Nu kan Allianspartierna i stället ägna sig åt att profilera sig själva. Kristdemokraterna kan tala om familjen.

Folkpartiet kan tala om skolan och om att avskaffa värnskatten. Centerpartiet kan tala om glesbygden. Moderaterna kan tala om att de är bättre på att förvalta välfärdsstaten än Socialdemokraterna.

Så för den väljare ansett att Alliansen har blivit för jämngrå blir det några spännande år framöver.

Mer läsning

Annons