Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu är det jul igen

Annons

Handelns startskott för årets stora konsumtionshelg avfyrades i går. Årets julklapp är utsedd – den färdigpackade matkassen. Julklappen ska ”representera den tid vi lever i”. Det gör den på två vitt skilda sätt.

Egentligen kan man strunta helt i årets julklapp. Det är ett smart affärsmannajippo som massmedia älskar att haka på och blåsa upp. Den här texten är ett bevis på att marknadsföringen fungerar.

Lanseringen startade 1988 med den sedan så baktalade bakmaskinen, en pryl som lätt kvalar in på topplistan för klart mest onödiga saker. Den konkurrerar med spikmattan från 2009 som julklapparnas egen kalkon.

Den färdigpackade matkassen ligger i tiden. Familjer som har råd kan köpa tid genom att låta butiken hitta på middagsrätter och leverera råvarorna hem till dörren. Matkassen är en livsstilsmarkör för dagens välbeställda urbana medelklass.

Den kan också vara ett verktyg för ökad jämställdhet. Hos oss är det fortfarande kvinnor som har det av traditionen påtvingade huvudansvaret för hemmet, inklusive matlagningen. Deras avlönade arbetet följs på kvällen av det oavlönade jobbet i familjen.

För vissa familjer kan den färdiga matkassen vara en väg mot en mer jämställd tillvaro. Kvinnorna vinner fri tid till ett eget liv. Det är en betydligt mer behaglig bieffekt än pokersetet från 2005 gav. Det kanske har hänt något i samhället på sex år trots allt.

Mat för dagen är inget problem i Sverige. Här är det för mycket mat som är ett hot mot folkhälsan. I stora delar av världen är det tvärtom. Hunger, undernäring och svält skördar offer, mest barn.

Biståndsorganisationen Action Aid har frågat svenskarna om den mest onödiga julklappen. Det blev tamagotchin, det lilla elektroniska husdjuret från 1997. Denna opinionsundersökning är ett sätt för Action Aid att skapa uppmärksamhet för sin sak. Att organisationen lyckats visar denna text.

Action Aid vill påminna om att de finns andra mänskliga behov som borde fyllas än prylhungern när vi blir spendersamma till jul. Behovet av pengar till mat till dem som inga har är obegränsat. Dessutom vore en bieffekt ökad jämställdhet eftersom 70 procent av de allra fattigaste är kvinnor.

Mer läsning

Annons