Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu är det Serbiens tur

I dag ska EU:s utrikesministrar ta ställning till om Serbien ska få börja förhandla om EU-medlemskap.

Annons

I förra veckan kom nyheten att Serbien och Kosovo kommit överens om hur de båda länderna ska hantera den serbiska minoriteten i Kosovo. Uppgörelsen hade förtjänat större uppmärksamhet, men överskuggades av bombdåden i Boston.

Låt oss gå tillbaka till 1999. Serbien var fortfarande en paria i Europa. Den gamle kommunistpartipampen Slobodan Milosevic spelade på nationalistiska stämningar. Han lät trakassera människorna i Kosovo. Hans säkerhetsstyrkor skyddade efterlysta krigsförbrytare.

I dag har Serbien demokratiserats. Krigsförbrytarna har överlämnats till domstolen i Haag. Milosevic själv avled i Haag, innan rättegången mot honom hann slutföras. Och Serbien har slutit en överenskommelse med regeringen i Kosovo. Det sista satt djupt inne. Serbien betraktar Kosovo som nationens vagga och vill inte acceptera att Kosovo blivit en självständig stat. Det är bara det att den absoluta majoriteten av invånarna i Kosovo inte vill ha med Serbien att göra. Det är en praktisk uppgörelse om den serbiska minoriteten i norra Kosovo som nu har slutits. Serbien accepterar att Kosovos lagar ska gälla även den serbiska minoriteten. Kosovo accepterar långtgående självstyre – och att Kosovos säkerhetsstyrkor ska hålla sig borta från de serbiska områdena på obestämd tid.

Serbien står före Kosovo i kön för medlemskap. Men EU borde inte släppa in Serbien som medlem innan landet fullt ut har erkänt Kosovos självständighet. Som medlem skulle Serbien kunna blockera Kosovos EU-inträde. Det vore förödande för reformprocessen i Kosovo.

I början av 90-talet splittrades Jugoslavien i en serie blodiga krig. Nu är Slovenien EU-medlem. I juli blir Kroatien EU-medlem. Makedonien, Serbien och Montenegro är kandidatländer för medlemskap. EU är fortfarande en kraft för fred och demokrati i Europa.

Mer läsning

Annons