Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu behöver S själavård

Socialdemokraterna behöver själavård, skriver Helle Klein, socialdemokratisk debattör och tidigare chefredaktör för Örebro-Kuriren, på Twitter.

Annons

Debatten om Omar Mustafa må rulla för fullt. Det är en sak för sig. Men i bakgrunden finns ett parti som vägrar ge upp det slutna intrigspelet. Den modellen fungerade utmärkt i slutet av 1800-talet, när arbetarrörelsen växte fram. Den fungerade hjälpligt på 70-talet, när de snabbaste medierna var radio och tv. Men det fungerar inte alls på 2010-talet, när information blixtsnabbt sprids via nätet.

Men på något sätt är det som om Socialdemokraterna aldrig lär sig. För de allra flesta partimedlemmar kom det som en total överraskning att Håkan Juholt nominerades till partiledare. När Håkan Juholt så småningom gav upp, satte sig några få personer återigen i ett slutet rum för att utse en efterträdare. Öppenheten fick vänta. Det var viktigast att snabbt få fram en ny partiledare.

Partikongressen i början av månaden hölls inte i något akut krisläge. Då borde väl en ny socialdemokrati visa sig? Nej, inte alls. Åter igen var det ett slutet intrigspel som ledde fram till valet av partistyrelse. Av allt att döma kastades Omar Mustafa in som en kompromisslösning i sista stund. Ingen ställde de nödvändiga frågorna.

Ännu en gång befinner sig Socialdemokraterna i centrum av uppmärksamheten på ett sätt som blockerar partiets möjligheter att föra ut sin politik i sakfrågor.

Det twittrades friskt på partikongressen då det kontroversiella valet till partistyrelsen gjordes. Så någonstans har partiet upptäckt att vi befinner oss i ett nytt medielandskap. Om Hjalmar Branting hade klivit in i kongressalen 2013 hade han blivit förvirrad över alla smarttelefoner och datorer. Men hade han klivit in valberedningens sammanträdesrum hade han genast blivit mycket tryggare. Han skulle känna igen sig i hur organisationen fungerar.

Socialdemokraterna behöver både förnyelse och själavård!

Mer läsning

Annons