Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu behövs mer än fagra ord

Nej, det var inte bättre förr men det var annorlunda. Låt oss gräva ner nostalgin och i stället gemensamt jobba för ökad tolerans.

Annons

Sverigedemokraternas framgång i EU-valet visar med all önskvärd tydlighet att polariseringen ökat och utanförskapet vuxit. Integrationspolitiken har inte fungerat tillräckligt bra. Sittande regering har gjort förändringar, till exempel gett arbetsförmedlingen ett större ansvar för mottagningen av personer som beviljats asyl. Det är en viktig markering. Målet är arbete, inte mer passivt omhändertagande. Men förändringen genomfördes samtidigt som Europa och Sverige drabbades av djup ekonomisk kris. Det kommer därför att ta tid innan reformen får effekt.

Handläggningen på Migrationsverket måste också gå snabbare. Det händer alltför ofta att asylsökande får vänta så länge att den psykiska hälsan riskerar försämras. Sverige behöver de nya svenskarna och de nya medborgarna behöver oss men de behöver också jobb och en något så när bra start på livet i det nya landet.

Vi måste tänka i nya banor. Det finns redan nu en del goda exempel. Världens mentor är ett sådant. Det är ett mentorprogram som Transfer i Örebro startade för fyra år sedan. Receptet är lika enkelt som genialiskt. Ungdomar som är nya i Sverige erbjuds mentorer från arbetslivet. Mentorerna, som förstås ställer upp gratis, blir en brygga in i samhället. Kostnaderna är minimala och såväl adepter som mentorer vidgar på köpet sina vyer.

Vi behöver just den här typen av handlingskraft. Egentligen är det ju ganska enkelt, det är bara att vi alla öppnar dörren och tar del av världen som pågår där utanför.

Olikheter berikar medan rädsla förlamar. Första steget är att våga se, ja våga vara nyfiken. Kyrkan i Örebro har insett det här och kommer för tredje året i rad vara med i Örebro Pride. Alla ska känna att de får plats, sa Anders Lennartsson i NA. Ja, alla ska få plats. Tillsammans kan vi förvandla rädslan till nyfikenhet.

Mer läsning

Annons