Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu blommar det

Annons

Maskrosorna står i full blom i december. Miljöpartiet har opinionssiffror som aldrig förr. Partiet har breddat sig, lyder en förklaring. Så är det. Men det finns också en fara för partiet att bli som alla andra.

Det är Miljöpartiet som sticker upp i Sifos decembermätning. Och Socialdemokraterna som sticker ner – igen. För S är det ytterligare en bekräftelse på partiets pågående kris. Det finns inte så mycket nytt att säga om det nu. Utom trenden att besvikna socialdemokrater väljer Miljöpartiet.

Väljare som tröttnat på sitt gamla parti kan antingen välja ett nytt eller inte välja alls. Det sista gör dem till soffliggare. Det låter slappt men är egentligen ett uttryck för många gånger berättigad frustration över partietablissemanget.

Miljöpartiet klev för 30 år sedan in som en yvigt vevande vilde i den fina politiska salongen. Annat är det i dag. Det är klart att många fler än de mest hårdnackade miljöaktivisterna som kan tänka sig ett parti som också har en politik för skola, vård och omsorg – precis som andra partier.

Miljöpartiet går framåt bland kvinnor, välutbildade och i Stockholm, de grupper som Socialdemokraterna hett åtrår. Och som S inte lyckas nå ut till under sin nye partiledare Håkan Juholt. Förklaringen är enkel: det handlar om politiken och inte om personer. MP:s nya språkrör har ännu ingen större lyskraft.

De socialdemokratiska avhoppen till Miljöpartiet visar att de klassiska blockgränserna håller på att rasa ihop. MP var visserligen en del av De rödgröna men har en politik som lika väl kan gå i takt med de borgerliga partierna. Kommunpolitiken är ett bevis på denna uppluckring av ideologispärrarna.

Miljöpartiet som ett parti som alla andra har visat sig vara en väg mot framgång i väljaropinionen hittills. Till viss del säkert som andrahandsval. Däri ligger en fara för partiet på sikt. Miljöpolitik finns i dag hos alla partier. Inte minst Vänsterpartiets anhängare hoppas på en ny vår under sin nye ”rödgröne” ordförande Jonas Sjöstedt (Jo, det bli han).

MP lär få vårda sin profilfråga med omsorg, om inte det ”breda” partiet bara ska bli en i mängden.

Det är bara det riktigt stora partierna. Moderaterna och Socialdemokraterna, som kan samla väljare på sin bredd.

Mer läsning

Annons