Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu börjar M prata om Nato

Moderaternas nya partiledare Anna Kinberg Batra tänker inte längre vänta på Socialdemokraterna. Nu väcks en debatt om medlemskap i Nato.

Annons

Moderaternas stämma var en klang- och jubelföreställning. Den var över på ett par timmar. Det hölls inte någon debatt. Och allt gick enligt planerna.

Men den nyvalde partiledaren Anna Kinberg Batra presenterade några nya politiska förslag i sitt tal. Det som fick mest applåder var hon sade att hon vill ha en studie om förutsättningarna för att Nato-medlemskap.

Att Moderaterna vill gå med i Nato är ingen nyhet. Men strävan efter konsensus i säkerhetspolitiken har gjort att Moderaterna har låtit frågan bero. Men som Anna Kinberg Batra säger: Även om vi eftersträvar breda lösningar så innebär inte det att partierna ska låta bli att tala om vad de anser.

När Ryssland krigar i Ukraina, terrorister just har härjat i Frankrike och kriget i Syrien lett till den största flyktingvågen efter andra världskriget, så hamnar säkerhetspolitiken högre upp på dagordningen. Minns hur det gick till när Sverige gick med i EU. Det började med ambitioner med planer på att knyta Sverige till den inre marknaden. Men våren 1990 kom beskedet från den dåvarande finansministern Allan Larsson: Sverige skulle sträva efter EU-medlemskap.

Någon beskrev decemberöverenskommelsen som elefanten i rummet. Den nya partiledningen för Moderaterna lovar att de som är arga på överenskommelsen ska få tillfälle att diskutera den.

Men vad ska kritikerna säga? Decemberöverenskommelsen är i hög grad Anna Kinberg Batras ansvar. Och nu har hon enhälligt blivit vald till Moderaternas partiledare. De kommande diskussionerna om decemberöverenskommelsen framstår mest som en pysventil. Kritikerna måste få chansen att vädra sin oro. Men överenskommelsen kommer de inte att kunna rubbas i första taget.

Mer läsning

Annons