Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu finns nya jobb i Polen

För tio år sedan beskrevs polska arbetare som ett hot mot jobben. I dag flyttar folk till Polen, för att få jobb.

Annons

Den första maj 2004 fick EU tio nya medlemsländer. I Sverige fick vi en missriktad debatt om ”social turism” som drogs i gång av den dåvarande statsministern Göran Persson. Människor från de nya medlemsländerna skulle belasta det svenska välfärdssystemet, hette det. I Frankrike blev ”den polske rörmokaren” ett begrepp.

Nu går migrationsflödet åt ett annat håll. Människor från krisländer som Spanien, Portugal och Italien reser till Polen för att arbeta, enligt den brittiska tidningen Financial Times.

Den polska ekonomin växer med två procent per år, vilket är en bra siffra i krisens Europa. Arbetslösheten är visserligen så hög som 14,2 procent. Men den är betydligt lägre i storstäderna. Där vill företag gärna anställa välutbildad arbetskraft från andra europeiska länder.

När länderna i Östeuropa slog sig fria från Sovjetunionen välkomnade vi det. Och vi skickade experter till de forna Warszawapaktsländerna för att lära dem att administrera en modern marknadsekonomi. Gott så.

Men det finns ingen naturlag som säger att de alltid kommer att behöva vår hjälp. Polen är ett av EU:s största medlemsländer. Ett land med självförtroende. Ett land som gärna tar emot arbetskraft från andra europeiska länder. Den fria rörligheten skapar möjligheter för människor som annars skulle gå utan jobb i Italien, Portugal och Spanien.

Och vänta bara. Det finns utrymme för fler överraskningar. I dag skickar vi experter till Grekland för att hjälpa till att reformera ett föråldrat och korrupt skattesystem. Om den hjälpen får avsedd effekt kommer även Grekland att bli en växande och konkurrenskraftig ekonomi.

Vi ska inte heller inbilla oss att det är en naturlag att vi ”präktiga svenskar” alltid har en stark ekonomi. För 20 år sedan hade vi ett underskott i de offentliga finanserna på 13 procent av BNP. Greklands underskott 2012 var 6,6 procent.

Mer läsning

Annons