Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu kan det bli en nystart

Regeringens försök att forma en ny vargpolitik slogs i spillror av EU-kommissionen. Men vargutredaren Peter Egardt lämnar nu förslag på en ny inriktning.

Annons
Illustration: Tecknar-Olle

Vargkommittén presenterade sitt slutbetänkande på fredagen. Det viktigaste förslaget är att politikerna ska släppa frågan om hur många vargar vi ska ha. Riksdagen ska i stället fastställa ramarna, sedan får Naturvårdsverket i samarbete med Jordbruksverket stå för detaljerna – ett intervall inom vilket vargstammen ska hållas. Det allmänna målet är att vargen ska nå ”gynnsam bevarandestatus”. i enlighet med EU:s lagstiftning om hotade växter och djurarter. Ju bättre genetisk variation, desto färre vargar krävs det för att upprätthålla ”gynnsam bevarandestatus”. Någon licensjakt kan det inte bli frågan om förrän det målet har uppnåtts.

Men kanske är licensjakten inte så långt borta i alla fall. Peter Egardt antydde att det skulle kunna räcka med 400 vargar, alltså ungefär så många vargar som vi har i dag.

Den förre miljöministern Andreas Carlgren försökte blidka den vargkritiska opinionen genom att införa licensjakt på varg. Det fick EU-kommissionen att slå bakut – och hota Sverige med domstol. Visst, det kan vara rätt att ta strid mot EU-kommissionen. Men då ska det finnas rimliga möjligheter att vinna. EU:s direktiv om hotade växter och djurarter ger inte något utrymme för licensjakt, förrän det är klarlagt att artens bestånd är säkrat. Om regeringen hade låtit saken gå till domstol hade det kunnat sluta med ett pinsamt nederlag. Dessutom: Om vi nu ska ta strid om något inom EU, är det verkligen vargfrågan som ska prioriteras allra högst?

Andreas Carlgren gjorde saker och ting bakvänt. Först licensjakt. Sedan åtgärder för att förbättra vargens status i Sverige. Han borde ha gjort tvärtom.

Lena Ek tog över som miljöminister. Är det något som Lena Ek är bra på, så är det EU-lagstiftning. Hon har suttit som ledamot i EU-parlamentet och är jurist till yrket. Vargkommittén pekar på en väg framåt som inte innebär konfrontation med EU-kommissionen.

Det är för tidigt att säga att vargstriden är över. Det som händer, om Peter Egardts förslag går igenom, är att den flyttas till en annan nivå. Riksdagen kommer att besluta om rätt allmänna riktlinjer. Sedan kommer diskussionen om detaljerna att flyttas ner till tjänstemannanivå.

Det är onekligen en prestation av Peter Egardt att formulera ett förslag som både Jägareförbundet och Svenska Naturskyddsföreningen är positiva till. Men de har olika utgångspunkter. Jägareförbundet framhåller att det kommer att bli lättare att jaga varg. Naturskyddsföreningen framhåller de förslag som går ut på att skydda vargen.

Mer läsning

Annons