Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu kommer vändningen

Arbetslösheten minskar till 6,6 procent år 2016, enligt Riksbankens prognos.

Annons

Enligt tidningen Dagens Industri hörde just Riksbanken till dem som lyckades bäst med sina prognoser över arbetslösheten år 2013. Riksbankens bedömning var att arbetslösheten skulle bli åtta procent 2013. De prognosmakare som lyckades mindre bra, trodde att arbetslösheten skulle bli högre.

Allt talar för att 2014 kommer att bli året då vi ser en vändning. Ekonomin kommer att växa mer än i år. Arbetslösheten kommer att krypa nedåt. För många av oss kan det kännas verklighetsfrämmande när så kallade makroekonomiska prognoser presenteras. Men till slut kommer de diffusa siffrorna att innebära konkreta förändringar i människors liv. Högre tillväxt innebär att människor får råd att konsumera lite mer. Det innebär att skatteintäkterna för kommunen blir bättre – och mer pengar kan satsas på verksamheten. Varje person som går från arbetslöshet till jobb, går också från att vara beroende av andra till att få makt över sitt eget liv.

Socialdemokraterna har satt ett djärvt mål inför valrörelsen 2014. Sverige ska ha Europas lägsta arbetslöshet. Men tidsplanen är inte lika djärv. Målet ska vara uppnått 2020. Alltså inte nästa mandatperiod.

Då blir Riksbankens prognos intressant. Redan om drygt två år kommer arbetslösheten att ha minskat markant. Vi skulle rent av kunna påstå att arbetslösheten närmar sig nivån i de EU-länder som har lägst arbetslöshet. I Österrike är arbetslösheten 4,9 procent, i Tyskland 5,2 procent och i Luxemburg 5,9 procent.

Nu kan vi naturligtvis anta att arbetslösheten även i dessa länder minskar.

Men medan regeringen kan peka på att det är ett relativt troligt scenario att arbetslösheten minskar till 6,6 procent om drygt två år, väljer Socialdemokraterna ett perspektiv som är så långt att det kan vara bortglömt i nästa valrörelse.

I september 2006, när Socialdemokraterna senast styrde landet, var arbetslösheten 6,1 procent. Och då hade vi inte haft någon skuldkris i Europa.

Mer läsning

Annons