Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu saknas bara en sak. Kvinnor tar plats i klimatdebatt

Annons
Farliga? Kvinnor tar plats i Rio de Janeiro. Här på en stor manifestation i måndags. När FN arrangerar en debatt är uttryckssätten lugnare. Bild: Maria Elisson

Efter en heldag med prat kom äntligen slutorden. Dagens sista ordförande Michelle Bachelet levererade de ord som alla längtade efter. Nu är det dags för handling, sa hon, helt kort.

Michelle Bachelet är ordförande för FN:s kvinnoorganisation UN Women och en gång Chiles president. Dagen innan de höga politikerna, inklusive Fredrik Reinfeldt, anlände till Rio de Janeiro arrangerade organisationen en paneldebatt kombinerat med stormöte för att tala om framtiden – som kvinnor vill ha den.

De stora hangarliknande byggnaderna på kongressområdet är luftkonditionerade långt mer än vad som är nödvändigt, åtminstone om man inte gillar att frysa.

Kvinnomötet hölls i ett gigantiskt extratält på området. Där inne var det varmt. Man skulle kunna tolka lokalen som ett sätt för organisatören att markera att ”kvinnofrågan” inte är riktigt så viktig som alla andra. Å andra sidan krävdes mycket utrymme. Och kvinnor brukar vara mindre känsliga för det yttre än män.

Det blev en lång dag, även om jag kom en timma för sent. Bussen från centrala Rio var försenad och fastnade sedan i långa köer. Transporttrasslet är en bild av vad Rio+20-kongressen handlar om.

Brasilien har gjort stora ekonomiska framsteg. Fler och fler människor har tagit steget in i medelklassen och skaffat sig den främsta symbolen för en blomstrande hushållsekonomi – en bil. Privatbilismen i landet har en fördel: de drivs på etanol.

I världen är det annars bensin eller diesel som gäller, den fossila energikälla som skapat de problem som Rio+20-konferensen har uppgiften att hitta lösningar på. Förbränning av olja är roten till de klimatförändringar som hotar att stjälpa hela jorden.

Kvinnodagen blev åtta timmar av analyser, krav, appeller, framgångshistorier och samförstånd. En av paneldeltagarna fick extra starka applåder. Just hennes inlägg visar hur komplicerat och motsägelsefullt det är att hitta vägar till en hållbar utveckling.

Maria das Gracas Foster blev vd för det stora brasilianska halvstatliga energiföretaget Petrobras tidigare år. Hennes bolag är en av Rio-konferensens sponsorer och lite av en nationell stolthet i Brasilien.

Petrobras har 61 000 anställda, den stora majoriteten män. Maria das Gracas Foster talade om hur företaget har en social agenda som aktivt jobbar för att fler kvinnor ska kunna få jobb. Denna satsning på kvinnor finns med i en större affärsplan. Petrobras ska verka för landets bästa, levererar energi för folkets bästa och alltid ha en social dimension på sina affärer, berättade vd:n med stolthet. Och fick applåder.

Det låter bra. Om man inte bryr sig om att Petrobras är ett oljeföretag som investerar stort i djupshavsborrning. Det är just förbränningen av oljan som lett till att 35 000 människor samlats i Rio i år, för att tala om hållbar utveckling. I en sådan utveckling finns det ingen plats för fossila bränslen.

EU:s klimatkommissionär Connie Hedegaard deltog i en av paneldebatterna. Hon, som har sin politiska plattform i de Konservative i Danmark, argumenterade starkt för att en helt ny ekonomisk världsordning.

Achim Steiner, chef för FN:s miljöprogram, UNEP, har samma retorik. Det enda sättet att få till en förändring är att konstruerar en ny ekonomisk världsordning, hävdar han. Om vi vill stoppa klimathaveriet, och om vi vill att fattiga människor inte ska vara dömda till evig fattigdom.

Politikerna i Rio de Janeiro har nu ett färdigt avtal att ta ställning till. Massor av ord som manglats om och om igen. Det som saknas är handling.

Mer läsning

Annons