Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu saknas tydligheten

Annons

Två profilerade kvinnliga politiker och en manlig doldis. De tre har nu en månad på sig att tala för sig och låta sig grillas av medlemmarna i Centern. En av dem väljs till partiets nya ledare i september. Utgången? Grundtips Annie Johansson, garderat med Anna-Karin Hatt.

Alla tre kandidaterna har sina rötter, som sig bör, i landsorten. Anders W Jonsson är färsk i rikspolitiken och får räkna med att fortsätta som ”bara” vanlig riksdagsledamot efter stämman i september. Hans lilla chans till posten är att striden mellan de två andra, vassare, kandidaterna skulle resultera i att medlemmarna väljer en kompromiss.

De tre gjorde varsitt kort anförande på presskonferensen i går. Inget att dra några mer vittgående slutsatser av, men någon liten fingervisning ger det. Starten är viktig även i en valkampanj.

Ministern Anna-Karin Hatt är den politiska veteranen, hon som ”i tio år varit steget bakom Maud Olofsson” enligt sina egna ord. Frågan är om det är ett plus i centerögon. Partiet dinglar runt fyra procent i opinionsmätningarna och avgående partiordförande är självklart huvudansvarig för krisen. Det tämligen oglamorösa slitet i regeringen, både för Olofsson och Hatt, är inget som fått Centern att lysa. Och lysa måste det, annars lär väljarna förpassa partiet in i skuggan.

Anna-Karin Hatt vill lyfta fram Centern som ett socialliberalt allmänborgerligt parti, ”som på Fälldins tid”. Hon lär få det tufft med båda beteckningarna. De finns andra partier i Alliansen som har precis samma ambitioner.

Annie Johansson laddade med en trio honnörsord: trygghet, frihet och hållbarhet. Det är mindre specifikt borgerligt och desto mer allmänt. Säg det parti som inte kan trycka just de orden på en valaffisch? Hon får jobba hårt för att förtydliga sig själv den närmaste tiden. Det är just tydlighet som centern saknar i dag, enligt Annie Johansson. Många väljare kan skriva under på den analysen.

Anders W Jonsson klev fram i rampljuset som ett vänsteralternativ, med sin tyngdpunkt på välfärdsfrågor. Han vill att frihet ska vara av det slaget att den även omfattar de som har det svårast i samhället. Syftet är gott, men lär inte hålla fram till målet i kampen om ordförandeposten.

Tre ska bli en. Annie Johansson har en månad på sig att bli tydlig.

Mer läsning

Annons