Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu sänks pensionärernas skatt igen

Regeringen har inte höjt skatten för pensionärer, utan sänkt den. Det förtjänar att påpekas. Och nu sänks pensionärsskatten igen.

Annons

Men pensionärernas organisationer kommer ändå inte att vara nöjda. De kräver att skatt på arbete och skatt på pension ska beskattas lika. De talar om en straffskatt på pensioner. Det kommer de fortsätta att göra.

Efter det senaste beskedet från regeringspartierna kommer de allra flesta pensionärer att ha fått en skattesänkning med minst 500 kronor per månad, sedan Alliansregeringen tillträdde 2006. Många har fått en sänkning med 700 kronor per månad.

Med den logik som vi hör från pensionärernas intresseorganisationer vore det bättre om regeringen höjde skatten för både pensionärer och löntagare, till riktigt höga skattenivåer, bara skatten blir exakt lika – att det leder till försämringar för både pensionärer och löntagare spelar mindre roll.

Regeringen har sänkt skatten på arbete för att främja just arbete. Och det finns inget som är viktigare för landets pensionärer än att ha en tillväxtfrämjande skattepolitik.

Därmed inte sagt att allt är frid och fröjd med regeringens budgetpolitik. Det finns grupper som regeringen borde tänka mer på. Frågor som borde leda till att Allianspartierna kallar till presskonferens och säger vad de vill göra. En sådan fråga är arbetslöshetsförsäkringen.

Formellt blir det sannolikt ingen förändring i höstens budget. Det innebär i praktiken en sänkning i takt med inflationen. A-kassans värde fortsätter att urholkas. Socialförsäkringsutredningen ska lägga förslag på hur framtidens A-kassa ska se ut om två år. Men under tiden försämras a-kassan, utan att någon egentligen fattar något beslut.

A-kassan är en fråga som berör betydligt fler än de arbetslösa. Det handlar om trovärdigheten i ett av våra viktigaste försäkringssystem. Vilken säkerhet ska a-kassan egentligen ge? I år urholkas a-kassan lite till.

Mer läsning

Annons