Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu tar Tsipras pengar från sjukvården

Annons
Tar pengar från vården. Alexis Tsipras regering har bett den grekiska sjukvården att rafsa fram 50 miljoner euro till statskassan. Arkivfoto: Virginia Mayo/TT-AP

Den unge ledaren för vänsterpartiet Syriza, Alexis Tsipras, skulle ge Grekland en ny start. Det skulle bli slut på nedskärningar. Den förhatliga trojkan – Internationella Valutafonden, Europeiska centralbanken och EU-kommissionen – skulle bort. Nu skulle grekerna få styra sig själva. Bara att gasa på med löneökningar, nyanställningar och höjda pensioner! Ett budskap som gick hem i ett Grekland där människor tröttnat på nedskärningar.

Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt reste till Grekland för hylla Syrizas ideella arbete för de fattiga.

– Det är avgörande för att människor ska lita på Syriza. Maktpartier har tidigare varit korrumperade, det är viktigt att de inte skor sig utan gör tvärtom – bygger upp förtroende. De har också en tydlig kritik mot EU:s nedskärningspolitik, sade han i en intervju med Expressen under den grekiska valkampanjen.

Det var bara en liten detalj som saknades. Alexis Tsipras hade ingen aning om hur det skulle gå till. Det verkar som om han på fullt allvar trodde att han skulle kunna resa till Bryssel, skälla lite på de andra EU-ledarna och sedan resa hem och börja skicka ut miljarder euro till de grekiska väljarna.

Nu är Alexis Tsipras Greklands premiärminister. Och vad sysslar han med just nu?

Jo, han ger order till sina ministerier att plocka fram varenda euro som finns. Bland annat har han bett den grekiska sjukvården att rafsa fram 50 miljoner euro. Greklands statskassa är på väg att tömmas. Den 9 april ska Grekland betala tillbaka ett lån på 450 miljoner euro till Internationella valutafonden. Vänsterledaren som lovat mer pengar till vård, löner och pensioner måste i stället förbereda sig för att ta pengar från sjukvården, för att landets ekonomi inte ska kollapsa.

Grekland kan få nya lån. Men ett villkor är att reformerna fortsätter. Ingen långivare kommer att acceptera att Grekland bara får nya pengar som vräks ut i ett stort svart hål.

Låt mig klargöra en sak: Missnöjet med nedskärningarna i Grekland är berättigat. Jonas Sjöstedt hade rätt när han pekade ut de tidigare maktpartierna som ansvariga för den kris som Grekland gått in i.

Det finns potential i Grekland. Det finns företagsamma människor. Turistindustrin skulle kunna byggas ut ännu mera. Det finns produkter som skulle kunna förädlas i Grekland i stället för att säljas för en spottstyver till andra länder. Och det börjar till och med växa fram en medvetenhet bland företagare i landet att det inte är hållbart att muta sig fram eller att hitta på finurliga lösningar för att undvika skattemyndigheten. Det är någonstans där som en reformvänlig grekisk regering måste börja.

Att Tsipras och hans regering försöker vara tuff ai förhandlingarna med de andra euroländerna må väl vara hänt. Men han tar enorma risker. För det sista investerare i Grekland vill ha är osäkerhet. Och just nu är det många investerare som funderar över om Grekland kommer att råka ut för statsbankrutt i början av april. De som drabbas hårdast av det är de väljare som hade hoppats att Syriza skulle åstadkomma ett mirakel.

Mer läsning

Annons