Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu testas Stefan Löfvens ledarskap

Annons
Pragmatisk vapenpolitik. En indisk soldat vid en Bofors-kanon. Olof Palme medverkade till att Bofors-kanoner såldes till Indien. Exportordern skapade jobb i Karlskoga. Arkivfoto: Aman Sharma/TT-AP

Blir vapenavtalet den första stora krisen i relationen mellan Socialdemokraterna och Miljöpartiet?

På torsdagen träffades Socialdemokraternas verkställande utskott. En av punkterna var hanteringen av vapenavtalet med Saudiarabien.

Statsminister Stefan Löfven hävdar bestämt att ingenting är bestämt. Frågan bereds. I april kommer betänkandet från en statlig utredning om vapenexport. I maj förlängs avtalet med Saudiarabien automatiskt om regeringen inte säger upp det.

Stefan Löfven har ingen annan än sig själv att skylla på. Det är han som leder regeringen. Det är hans ansvar att se till att regeringen håller ihop. Han kan inte hänvisa till en bångstyrig riksdag.

För borgerliga regeringar tog det årtionden att lära sig samarbeta. Under de borgerliga regeringsåren 1976-1982 blev det fyra olika regeringskonstellationer. Carl Bildts regering i början av 90-talet kunde visserligen hålla ihop hela mandatperioden. Men Centerledaren Olof Johansson avgick i protest mot att regeringen gav grönt ljus till bygget av Öresundsbron.

Nio år efter att Bildt avgått som statsminister bestämde sig de fyra borgerliga partierna för att göra på ett nytt sätt. De skapade Alliansen. De gick till val på en politik som i stora drag var gemensam.

När Sverige regerades av Fredrik Reinfeldt höll regeringen ihop. Därtill blev det blocköverskridande överenskommelser i flera frågor, till exempel migrationspolitiken och Sveriges deltagande i internationella operationer.

Men några ministrar fick sparken eller avgick. Till exempel fann försvarsminister Sten Tolgfors från Örebro att det var läge att avgå, när det hade blåst upp till – om inte storm så i varje fall styv kuling – kring vapenaffärerna med Saudiarabien.

Den nuvarande regeringen är inte på långa vägar lika väl förberedd som den förra.

Socialdemokraterna är av tradition ett parti som gillar vapenexport.

Statsminister Olof Palme gjorde reklam för kanoner från Bofors i Indien – vilket skapade jobb i Karlskoga, men också en rad mutskandaler.

Sverige sålde vapen till Indonesien, samtidigt som landet drev ett olagligt krig mot Östra Timor (som numera uppnått självständighet).

Det var en socialdemokratisk regering som slöt det avtal med Saudiarabien, som senare utlöste en kulingvarning hos moderaten Sten Tolgfors.

Socialdemokraterna är ett pragmatiskt parti. Partiledningen inser naturligtvis att det inte är så lyckat att sälja vapen till diktaturer. Men samtidigt bidrar det till tillväxt och jobb. Det finns dessutom en rädsla för hur Saudiarabien ska reagera om vapenavtalet sägs upp. Landet är en familjediktatur. Sämre relationer kan drabba även annat än vapenhandeln.

Miljöpartiet växte fram efter folkomröstningen om kärnkraft 1980. Miljöpartiet är kanske det parti i riksdagen där arga gräsrötter har störst inflytande. Det kan bli riktigt otrevligt för miljöpartistiska statsråd att förklara för sina medlemmar – om partiet skulle gå med på en förlängning av avtalet.

Det är en faktor som Stefan Löfven måste räkna med när han försöker åstadkomma en kompromiss om vapenavtalet med Saudiarabien – landet som förra året avrättade 87 personer.

Mer läsning

Annons