Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu väljs vår statschef

Annons

De politiska blocken borde kunna enas om en talman. Det spel som nu pågår, där inget av blocken är berett att rubba sin ståndpunkt, är riktigt illavarslande.

Mona Sahlins agerande skulle nästan kunna vara ett beställningsverk av Sverigedemokraterna.

Riksdagens talman är landets statschef. Nej, så står det inte i regeringsformen. Men i praktiken är det talmannen som innehar landets högsta ämbete. Det är till talmannen som statsministern ska vända sig om han eller hon tänker avgå. När en ny statsminister ska utses är det talmannens som leder förhandlingarna om att bilda en ny regering.

Alliansen anser, inte helt oväntat, att talmannen ska hämtas från det största politiska blocket. Socialdemokraternas anser, inte helt oväntat, att talmannen ska komma från det största politiska partiet. Sverigedemokraterna presenterar en helt egen princip. De betraktar sig som det ”tredje blocket” i svensk politik – och vill därmed ha en av posterna som vice talman. Då skulle vilket småparti som helst i riksdagen kunna få en vice talmanspost, genom att lämna alla samarbeten.

Och just Sverigedemokraternas smått löjliga utspel hade kunnat vara en god grund för statsmannaskap från övriga partier.

Men icke. Alliansen vill ha Per Westerberg. Och Socialdemokraterna nominerar Kent Härstedt.

Det är patetiskt att se hur de etablerade partierna bjuder Sverigedemokraterna på politiska poäng. Tidigare har Mona Sahlin bedyrat att De rödgröna aldrig tänker göra sig beroende av Sverigedemokraterna. Nu säger hon att Socialdemokraterna aldrig kommer att ”tänka in” deras röster.

Jaha, det var just snyggt. Hon tänker helt enkelt låtsas som om Sverigedemokraterna inte existerar. Ett sådant agerande är direkt korkat. Verkligheten är ju att Sverigedemokraterna sitter i riksdagen. Ska det bli Socialdemokraterna som ger Sverigedemokraterna en chans att betyda något i svensk politik? Så lät det inte på Mona Sahlin under valrörelsen.

En av de få som nu visar statsmannaskap är den förre talmannen och socialdemokraten Björn von Sydow. Han avstår från att kandidera, eftersom han inte vill riskera att bli vald med hjälp av sverigedemokraternas röster.

Det spel som nu pågår är inte värdigt. Och det inger oro inför framtiden.

Men Sverigedemokraterna är säkert glada. Var det den effekten som Socialdemokraterna och partierna i Alliansen ville åstadkomma?

Mer läsning

Annons