Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny bild av arabvärlden?

Annons

Rachid Gannouchi – kommer han att ge oss en ny bild av arabvärlden? Han blev vinnare i det första fria valet i Tunisien. Ett val som enligt internationella observatörer varit korrekt.

Visserligen har en del anklagelser om valfusk förekommit. Men det finns ingen grund för att döma ut valresultatet. Även i Örebro och Västra Götaland var det ju en del problem med valproceduren så sent som förra året. Så vi ska inte sätta oss på alltför höga hästar.

Bara att valet kunde genomföras är ett enormt framsteg. För ett år sedan var Tunisien, Libyen och Egypten diktaturer. Ingen anade att regimerna skulle falla inom loppet av några månader. Nu har ett av de tre länderna visat vägen – och genomfört ett allmänt och fritt val under ordnade förhållanden.

Rachid Gannouchi beskriver sitt eget parti, Ennahda, som ett moderat parti som hämtar sina värderingar i islam. Förebilden är AKP – regeringspartiet i Turkiet. Och AKP har sin tur jämförts med de kristdemokratiska partierna i Europa. En jämförelse som i och för sig haltar eftersom Turkiet fortfarande dras med stora brister i demokratin.

Signalerna från Rachid Gannouchi och Ennahda är hoppfulla. Partiet har lovat att människors rättigheter ska baseras på medborgarskap, inte religiös tillhörighet.

Men utmaningarna är enorma. Det höga valdeltagandet var ett uttryck för att människor i Tunisien vill se en förändring.

Den gamle diktatorn Ben Ali byggde upp ett korrupt system som har rotat sig i det tunisiska samhället. Han skötte landet som sitt eget företag. Även avlägsna släktingar till den avsatte presidenten kunde bli obegripligt rika.

Det var i konfrontationen med korrupta myndigheter som den unge grönsaksförsäljaren Muhammed Bouazizi satte eld på sig själv – och därmed avfyrade startskottet för de arabiska revolutionerna.

Att bekämpa korruptionen är ett projekt som det tar år att genomföra. Och samtidigt finns en otålig befolkning som vill se förändringar så fort som möjligt.

Faran i ett sådant läge är att politiska ledare kan frestas att ta en genväg för att behålla makten genom att skylla landets problem på ”de andra”, till exempel en minoritet. Sådant har vi ju också sett i betydligt mer välmående länder – som Sverige.

Mer läsning

Annons