Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya oväntade konstellationer

Annons

Nyligen ingick Moderaterna och Socialdemokraterna allians i Hällefors. Ytterligare ett lokalt parti ingår. Samma typ av konstellation finns i Nora, där M, S och V styr kommunen sedan förra hösten.

På ytterligare ett antal platser har liknande skett. Senast i dagarna på västkusten i Lysekil har en sådan allians sett dagens ljus.

I Katrineholm styr S och M tillsammans. I Åtvidaberg likaså. I Strömstad. Även Tomelilla. För att ta några exempel. Det är fler än tio kommuner nu.

Socialdemokraterna och Moderaterna är ganska lika partier; de vill vara statsbärande och har liknande syn på maktutövning. I det sammanhanget är de mer lika än några andra partier.

Deras samarbete pågår nu på så många platser att det är mer än bara enstaka exempel. Något nytt håller på att ske i Kommunsverige.

När det bildas koalition i en kommun finns en rad orsaker bakom. Politik och personkemi, kanske partisplittring och knepiga majoritetsförhållanden som gjort att kommunledningar fått ombildas. Omvalet i Örebro 2011 är ett annat exempel, där en på förhand okänd koalition klev fram.

Samarbete är demokratins livsnerv. I rikspolitiken är blockpolitiken hårdare fast än på lokalplanet. Demokratiska partier ska givetvis inte kritiseras för att de samarbetar med andra, men det som är problematiskt är att partierna inte är öppna med sina samarbetstankar före valet, så väljarna också kan hänga med.

Om de ägnar valrörelsen åt att beskriva varandra som huvudfiender och sedan går till sängs efter valet kan det med rätta leda till undringar. Mycket talar för att vi går mot osäkrare politiska förhållanden. Det kommer att ställas krav på nya samarbetsformer i politiken.

Där är på förhand gjuten blockpolitik oanvändbar. Den diskussionen måste partierna ta med medborgarna innan dessa väljer så att inte frågorna avgörs i slutna rum efter valet.

Det finns demokratiska risker med stora koalitioner, till exempel att de i praktiken blir nästan omöjliga att rösta bort. De har både risker och möjligheter. Men de kommer att bli vanligare. Det är ingen djärv gissning.

Mer läsning

Annons