Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya tider möter vård i kris

Tiden har sprungit ifrån landstingen, konstaterade Göran Hägglund på torgmötet i Örebro. Utspelet manar till eftertanke. Dagens sjukvård är långtifrån jämställd.

Annons

Göran Hägglund (KD) anser att staten bör ta över sjukhusvården. Landstinget som organisation är föråldrad. Det är bra att Göran Hägglund, som ju de senaste åtta åren varit socialminister, vågar väcka frågan. För svensk sjukvård har flera problem. Ett är den högspecialiserade vården som ju måste centraliseras om kvalitén ska kunna tryggas. Ett annat är jämställdhet i vården. I dag erbjuder ett landsting svårt cancersjuka extremt dyra läkemedel medan ett annat säger nej. Så du ska helt enkelt ha tur att bo i rätt landsting när du blir svårt sjuk.

En tanke skulle kunna vara att en viss del av vården kommunaliseras, att mindre sjukhus helt enkelt får kommunen som huvudman, och att de stora, högspecialiserade sjukhusen lyder under staten. Här i regionen skulle det innebära att lasaretten i Lindesberg och Karlskoga blir kommunala men att Universitetssjukhuset i Örebro blir statligt.

Spetssjukvården behöver definitivt samla kompetensen. Ett exempel är barnkardiologin. I dag finns det bara ett 30-tal barnkardiologer i Sverige. Kirurgin är koncentrerad till Lund och Göteborg. Självklart måste teamen jobba nära varandra för att vården ska kunna utvecklas.

För patienternas del skulle en ökad samordning också innebära ökad trygghet även om det ibland blev lite längre till det sjukhus som erbjuder vård. Men spelar det egentligen någon roll om vi får åka 20 eller 30 mil för att söka högspecialiserad vård? Tryggheten att erbjudas bästa tänkbara behandling måste vida överträffa omaket att bege sig lite längre hemifrån.

Också för landstingspolitikerna skulle en ny organisation kunna bli en befrielse. För dagens komplexa vård ställer stora kunskapskrav på deltids- och fritidspolitikerna som ska fatta besluten. Så låt oss fortsätta diskutera frågan om framtidens vård.

Mer läsning

Annons