Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya villkor för krig

Annons

Åter igen väcker Wikileaks vrede i framför allt den amerikanska försvarsmakten. En ny serie dokument har offentliggjorts.

En del av dokumenten avslöjar allvarliga övergrepp. Till exempel att amerikanska militärer såg brännmärken från cigaretter och andra spår av tortyr på fångar som hölls av irakiska säkerhetsstyrkor.

I andra fall handlar det om rena pinsamheter. Brittiska soldater var nära att gripa terrornätverket Al-Qaidas ledare i Irak. Men han kom undan, eftersom bensinen var på väg att ta slut i en helikopter.

Försvarshögkvarteret Pentagon framhåller att Wikileaks avslöjar militära hemligheter som kan sätta amerikanska soldaters liv i fara. Organisationen Human Rights Watch uppmanar den irakiska regeringen att arrestera och åtala dem som gjort sig skyldiga till tortyr.

Wikileaks representerar ett nytt historiskt skede, som kan få betydelse för modern krigföring.

Vietnam blev det första tv-kriget. Vi kunde se direkt i tv hur en ung flicka flydde från sin napalmbombade by och hur Saigons polischef mördade en tillfångatagen motståndare på gatan. Det var inte bara FNL:s och Nordvietnams trupper som besegrade supermakten USA. Det som fällde avgörandet var snarare de realistiska skildringarna av kriget och de granskande reportagen om den korrupta militärdiktatur som USA gav sitt stöd till. Vi fick inte motsvarande insyn i Nordvietnams eller FNL:s krigföring.

I Irak-kriget 1991 hölls journalister på avstånd från krigsskådeplatsen. Men de matades med bilder av ”kirurgiska angrepp” mot militära mål. Det var en snedvriden bild. Men den fungerade i propagandan.

Internet gör det möjligt att blixtsnabbt sprida information över hela världen. Wikileaks har valt att placera sin server i Sverige.

I ett krig är det många människor inblandade. Alltid finns det någon som är beredd att avslöja hemlig information.

Visst kan det innebära en risk för utländska styrkor i exempelvis Afghanistan eller Irak. Men framför allt innebär det att chansen ökar att enskilda övergrepp verkligen avslöjas. Det är i grunden en positiv utveckling att en befälhavare som tillåter tortyr måste räkna med att det han gör kommer att bli offentligt. Inte om 20 år, utan inom några veckor.

Mer läsning

Annons