Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nyanserad debatt ger bättre vägledning

Annons

Partierna slipar i dessa dagar på strategier och positioner som ska vinna valet åt dem. Det handlar både om att fylla det egna partiets aktiva och ambassadörer med energi och argument och samtidigt försvaga motståndarnas hållning och ställning.

Skillnader i sak och historia överdrivs, man skönskriver den egna bilden och förfular bilden av ”de andra”. Normalt sett minskar utrymmet för nyanser och saklighet ju närmare valet man kommer.

– Stora delar av det partipolitiska systemet i Sverige ryms inom ganska små ideologiska och sakpolitiska skillnader om vi jämför med hur det ser ut i andra delar av världen, sa statsministern och moderatledaren Fredrik Reinfeldt i gårdagens SvD där tidningen tog pulsen på regering och opposition.

Den analysen ligger ganska nära sanningen, utan att för den skull förminska historiska händelser och sakpolitiska ställningstaganden.

Nästan alltid är skillnaderna i sak mindre än beskrivningen av dessa ... Reinfeldt själv visar detta när han beskriver socialdemokraterna som ett parti, som till skillnad från moderaterna, vill ”styra samhället ovanifrån och avgöra vad som är rätt och fel”.

Hur ett parti beskriver sig själva och sina motståndare har avgörande betydelse för samtalsklimatet. Det går inte att skylla på någon annan om det går fel. En förhoppning är att partierna vågar vårda berättelserna om det man vill och vad motståndaren är.

En ansvarsfull hållning gör inte politiken färglös. Den ger i stället väljarna bättre möjlighet att förstå skillnader mellan partierna. Debatten kan bli både intressantare och fokusera på verkliga skillnader – och inte på verbala utfall.

Politikens positioner är just nu allianser. Det finns en tydlig höger – vänster axel. Blockpolitiken är fastare gjuten än på många år. Men sådant kan behöva ändras, till exempel om det blir ett oklart läge efter valet i september.

Vi kan ha en riksdag med nio partier, eller bara fem. Så ser opinionsläget ut. Poängen är att politiker och partier bör bete sig så att det är möjligt att mötas också efter ett val som ställt prognoser och scenarier på huvudet.

Mer läsning

Annons