Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nytt hopp efter avsked

Annons

Läkemedelsjätten Astra Zeneca lägger ner sin forskning i Södertälje och 1 200 anställda får gå. Ett dråpslag för kommunen och hela Sverige. Men ur det onda kan det komma något gott.

Astra Zeneca är ett internationellt storföretag med rötter i Sverige. I början av förra seklet startade en entreprenör, apotekaren Adolf Rising, Astra. Han såg sin chans när staten avskaffade apotekens monopol på att tillverka läkemedel.

Det tog 20 år för Astra att forska fram sin största försäljningssuccé, magsårsmedicinen Losec, världens mest sålda läkemedel under 1990-talet. I slutet på detta årtionde gick Astra ihop med brittiska Zeneca. Stor blev ännu större.

Under 2000-talet har tiderna blivit kärvare för Astra Zeneca. I dag finns konkurrenter som gör att kassakon Losec sinar. Redan före gårdagens varsel på totalt 7 300 anställda har företaget minskat med drygt 20 000 i olika länder.

Motivet till att lägga ner forskningsavdelningen i Södertälje är att verksamheten inte kunnat ta fram några nya neurologiska läkemedel. I stället ska nu företaget inleda samarbete med ett 50-tal oberoende forskare i USA och Storbritannien.

Det är ett tidens tecken, Astra Zeneca outsourcar forskning i stil med att andra företag förlitar sig på bemanningsföretag. Kvar i Södertälje blir ett stort antal före detta anställda med kvalificerade medicinska kunskaper. Så här dagen efter beskedet verkar allt mest som en storskalig förödelse av mänskligt kunskapskapital.

Men det behöver inte vara så. I Lund lade Astra Zeneca ner sin forskning för några år sedan och 900 fick gå. I företagets gamla lokaler finns nu en rad mindre nya företag samlade i ”Medicon Village”. Tillsammans med akademiska forskare från Lund och Malmö utvecklar här många ex-anställda på Astra Zeneca nya affärsmöjligheter.

Exemplet från Lund visar att en nedläggning av ett storföretag inte behöver medföra slutet. Tvärtom. Men för att övergången ska vara möjlig krävs en omgivning som är beredd på att fånga upp de kunniga människor som från en dag går från att vara anställda till att bli egna företagare.

Det avgörande är att det finns en näringspolitik som har verktygen att hantera dagens affärsvärld. Då blir inte avskedande i Astra Zeneca-klassen inte längre några dråpslag.

Mer läsning

Annons