Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nytt mål: 500 vargar

Annons

Sverige backar för EU-kommissionen om vargpolitiken. Men EU-kommissionen vill se mer resultat, till exempel ett nytt mål om hur stor vargstammen ska vara. Och då räcker det inte med det delmål på 200 vargar som redan har uppnåtts. Det handlar snarare om någonstans mellan 400 och 500 vargar. Men törs regeringen det?

Den förre miljöministern Andreas Carlgren tog initiativ till en förändring av vargpolitiken. Bland annat införde han licensjakt på varg, för att försöka lugna de mest aggressiva vargkritikerna. Det fanns nog en god tanke. Å ena sidan skulle vargjakten leda till en större acceptans för varg. Å andra sidan skulle åtgärder vidtas för att säkra vargstammens existens.

Men strategin var bakvänd. Att börja med jakt – och sedan vidta åtgärder för att förbättra vargstammens bevarandestatus, var inte rätt.

Carlgren bortsåg dessutom från att det finns en EU-lag om hotade växt- och djurarter. Den lagen är tydlig: det är inte tillåtet med licensjakt på utrotningshotade djurarter. Däremot är det tillåtet med skyddsjakt på vargar som exempelvis utgör ett hot mot tamdjur. EU-kommissionen började förbereda rättsliga åtgärder mot Sverige.

Det blev knappast bättre av att Andreas Carlgren på en presskonferens sade att Sverige genom formella regeländringar skulle smita förbi EU-lagstiftningen. Sådant noteras naturligtvis i Bryssel.

I veckan träffades EU-kommissionären Janez Potocnik och miljöminister Lena Ek. Nu var tongångarna mer försonliga. Naturvårdsverket har upprättat en förvaltningsplan för vargen. Sverige är på rätt väg, konstaterade EU-kommissionären. Men svenska myndigheter måste bli bättre på att precisera sina mål, anser han. Bland annat vill EU-kommissionen veta hur stor vargstammen behöver vara för att ha en – som det heter på juristspråk – ”gynnsam bevarandestatus”. Kommissionen vill också att regeringen preciserar vad som behöver göras för att inaveln i vargstammen.

Rovdjursutredningen föreslog ett referensvärde på 500 vargar för den skandinaviska vargpopulationen. Men frågan är om Lena Ek törs. I de områden där vargfrågan är som hetast finns också Centerpartiets kärnväljare.

Mer läsning

Annons