Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nytt stöd till Libyen

Annons

Libyen ska bli ett demokratiskt land med respekt för mänskliga rättigheter, med en grundlag som styr. Så kommenterar Shaban Elgale, libysk oppositionell i Sverige nyheten om rebellernas intåg i Tripoli.

Det är så vi alla vill att det ska bli. Libyerna är nu så nära att befria sitt land från en bisarr diktator som i över 40 år regerat med våld och pengar.

Inbördeskriget är ännu inte slut. De senaste veckorna har oppositionen gjort stora militära framgångar efter att i nära ett halvår ha stridit mer med hjärtat än med hjärnan. De tidigare så oorganiserade trupperna har visat på en disciplin och effektivitet som är helt nödvändig för att möta en reguljär armé. Resultatet visar sig nu Tripoli.

Rebellerna har vårt telefonnummer, säger en anonym amerikansk Nato-diplomat till New York Times. I skydd av de patrullerande flygplanen har Storbritannien och Frankrike hjälpt till med den praktiska träningen av rebellstyrkorna.

Den Nato-ledda internationella styrkan fick uppdraget att inrätta en flygförbudszon över Libyen. Det överordnade syftet var att skydda civila.

Flygförbudet var bra, men inte nog. Libyen har visat att kriget till slut utkämpas på marken, stad för stad. Ett slut på kriget är det enda sättet att verkligen skydda civila. I dag finns inget utrymme att kritisera Nato-ledningen för sin möjligen generösa tolkning av uppdraget.

Gaddafi-regimens politiska motpart i Libyen är det Nationella övergångsrådet. Ansvaret vilar nu tungt på rådet att ena den i grunden splittrade rebellrörelsen. När den gemensamma fienden besegrats finns risk att undertryckta motsättningar kommer fram.

Det värsta scenariot är att inre splittring skulle leda till nytt våld. Alla länder som bistått med direkta militära insatser, som Sverige, måste vara redo att snabbt lägga om strategi. Erfarenheten från Irak visar att inte ens supermakten USA, kan konstruera ett fredligt civilt samhälle i ett annat land.

Det är libyerna själva som måste börja den långa vägen mot att bygga sin egen demokrati –  med lag och respekt för mänskliga rättigheter.

Den militära FN-insatsen var nödvändig. Nu måste omvärlden visa sitt stöd på annat sätt. Det är lika nödvändigt.

Mer läsning

Annons