Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Obegriplig bank-arrogans

Annons

Människor behöver faktiskt bo. Styrelseordförande Björn Wahlroos har alldeles rätt i sin kommentar till storbanken Nordeas lägenhetsaffär för sin vd. Vad han verkar missa är att Nordeas kunder faktiskt kan straffa banken för sättet att ösa pengar över chefen.

Björn Wahlroos representerar huvudägaren, finska Sampo. Svenska staten är en annan storägare. Nordea har alltså via det statliga ägandet en särställning, eftersom svenska folket via staten är bankägare.

Styrelseordförande Wahlroos skräder inte orden. Jag skulle gärna höja Clausens lön så att han skulle kunna köpa fler lägenheter, hävdar han efter beslutet att köpa en lägenhet i Stockholm åt danske vd:n Christian Clausen för 22,5 miljoner kronor.

Visst ska högste bankchefen från Köpenhamn ha någonstans att bo när han jobbar i Stockholm. Problemet är Björn Wahlroos kommunikationsstil. Hans arroganta uttalande är obegripligt märkliga. Samtidigt som banken ska göra sig av med 2 000 anställda spenderas extrapengar på vd:n.

Styrelseordförande är den person som mest av allt borde måna om företagets goda rykte. Trovärdighet gentemot småspararna är grundläggande. Det handlar inte om någon allmän snällhet. Det är alla tusentals småsparare som förser banken med sina pengar att göra affärer med.

Tuffe Wahlroos får nu se hur alla dessa vanliga människor reagerar. Om de fortsätter att lita på banken eller väljer någon annan att förvalta sparpengarna.

Nordeas vd har också ett pensionspaket värt 100 miljoner kronor från det år han fyller 60 år. Den formen av avtal delar han med andra chefer i storbanker.

Det visar på en illavarslande brist i branschen på insikt att belöna toppchefer för att de inte jobbar. De ska ha en lön som räcker till att bo och pensionsspara. Bankfolk ska om några gå i spetsen för en sund privatekonomi.

Mer läsning

Annons