Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Också en kvinnodag

Annons

”Vem tror du de kommer att tro? Mig eller dig? Jag är svensk och du är bara en thailändska”. Orden som Lee fick av sin make efter det att han slagit henne ger en smärtsam bild av tillståndet i Sverige i dag. Och i resten av värden.

I dag är det FN:s internationella dag för avskaffande av mäns våld mot kvinnor. Tyvärr behövs dagen, inte som en tillfällig manifestation, utan som en påminnelse om en samhällsstruktur som finns i alla länder.

I Afghanistan och Kongo har kvinnor det sämst. I Kongo våldtas 1 100 kvinnor – varje dag. Det innebär att 420 000 kvinnor utsätts för sexuellt våld varje år, en ofattbar siffra.

Så ser verkligheten ut. Margot Wallström har som FN:s särskilda representant mot sexuellt våld i krig och konflikter som en av sina uppgifter att uppmärksamma den mardrömslika situationen för kongolesiska kvinnor. Och få omvärlden att reagera och agera.

I Sverige är situationen en annan. Men våldet finns där. Thailändska Lee vittnar i dag i NA om det totala sveket från sin svenske make. Lees situation var särskilt svår eftersom hon inte har det nätverk av vänner och släktingar som en svensk kvinna kan söka stöd och skydd hos när mannen misshandlar.

Det går inte att förbjuda det som kvinnojourerna kallar ”fruimport” och det ska vi inte heller göra. Men samhället, till exempel socialtjänsten, måste vara mycket vaksam på signaler från kvinnor som hamnar i samma situation som Lee.

Kvinnohuset i Örebro fyller i dag 30 år. Helst skulle nog alla medarbetare slippa fira denna dag. Det skulle ju betyda att det inte funnes några misshandlade kvinnor mer. Men så ser inte verkligheten ut. Ofta är rummen på Kvinnohuset fullbelagda.

Gun Hedlund, ordförande i Kvinnohuset, pekar på tre lagändringar som stärkt ställningen för dessa utsatta kvinnor: rätt till målsägarbiträde, besöksförbud och brottsrubriceringen grov kvinnofridskränkning.

Det är framsteg, en markering från samhället att ta våldsbrott mot kvinnor på största allvar. Strängare lagar och straff är en nödvändig väg att gå. Svårare, men lika viktigt, är att förbygga dessa maktbrott. Det kan man nå om kvinnor och män blir jämställda i alla avseenden. Vi har kommit en bit, men har mycket långt kvar.

Mer läsning

Annons