Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ökat dödligt våld - eller?

Det dödliga våldet i Sverige har ökat med nästan en tredjedel. Det är den pessimistiska tolkningen av Brottsförebyggande rådets brottsstatistik för förra året.

Annons

87 personer utsattes för dödligt våld under året. En ökning med 27 procent. I Örebro län har det skett en tredubbling.

Vi har läst om skjutningar i städer som Örebro och Göteborg. Här om dagen slogs en Djurgårdssupporter ihjäl i Helsingborg. Då är det lätt att måla upp en bild av att våldet blir allt värre. Snart kan ingen gå säker på gatorna. Och så kan vi på grundval av det måla upp lämplig ”fiendebild”. Alkoholen, kanske. Eller invandringen. Det är bara det att trenden är den rakt motsatta. Det dödliga våldet minskar.

Den riktigt goda nyheten är att det sker så få mord och dråp i Sverige att det är svårt att dra någon slutsats av ett enstaka år. Om vi tittar på siffrorna för de senaste tio åren så har de varierat mellan som mest 111 (2007) och som lägst 68 (2012). Så för att dra några slutsatser måste vi titta på längre serier än enstaka år. Då finner vi att under början av 90-talet var det knappt 100 personer per år som föll offer för dödligt våld. På 00-talet var det ungefär 90. Och de senaste fem åren har genomsnittssiffran krupit ner till 84. Minskningen är större än vad den ser ut att vara eftersom befolkningen har ökat.

För den som är anhörig till en mördad person är det naturligtvis en klen tröst att det finns statistik som tyder på att det dödliga våldet minskar. Och händelser som en mördad fotbollssupporter i Helsingborg eller skjutningar i Örebro ska naturligtvis tas på största allvar.

Men det finns anledning att nyansera den nattsvarta bilden av att allt bara blir sämre och att våldet sprider sig alltmer. Risken att bli mördad är klart lägre i dag, jämfört med för 20 år sedan. Den bilden är lika viktig att förmedla.

Och bakom tredubblingen av dödligt våld i Örebro döljer sig följande siffror. 2012 var det en person som föll offer för dödligt våld. 2013 var det tre.

Mer läsning

Annons