Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Okej David Cameron – lämna EU!

Annons
inte så smart. David Cameron driver demonstrationspolitik, snarare än smart diplomati. Arkivfoto: Yves Logghe/TT-AP

Hej David Cameron! Vill du inte vara med i EU? Var så god: Dörren är där! Det finns numera en särskild artikel i EU:s fördrag om hur det ska gå till när ett land lämnar unionen.

Det vore inte bra för EU om Storbritannien lämnade unionen. Och det vore inte heller bra för Storbritannien. David Cameron själv hoppas att landet ska bli kvar i EU. Säger han i varje fall. Men han och hans parti agerar på ett sätt som gör att de skjuter sig själva ut i den politiska periferin. Cameron har ställt sju krav på förändringar av EU. Flera av kraven är luddiga. Och i en del fall slår han in öppna dörrar. Det finns till exempel redan ett system där nationella parlament kan slå larm om de anser att ett förslag till ny EU-lagstiftning innebär att EU lägger sig i för mycket. Det parlament som oftast skickar in sådana ”gula kort” är den svenska riksdagen. Han vill minska inflytandet från Europadomstolen för mänskliga rättigheter (som inte är ett EU-organ).

Storbritannien gick med i EU – eller det som då kallades EEC i svenska medier – år 1973. Då pågick fortfarande det kalla kriget. En del av Tyskland var en Sovjetstyrd satellitstat. Västberlin var indelat i tre ockupationszoner. Storbritannien var en europeisk stormakt, med nära band till USA.

Men 70-talet kommer inte att komma tillbaka.

Tyskland har återförenats och är EU:s största medlemsland. EU har en inre marknad. Vill Storbritannien vara med i den får landet anpassa en stor del av sina lagar till EU, alldeles oavsett om landet är med i EU eller inte. Det innebär att om EU stiftar en lag som rör den inre marknaden, så kommer det inte att sitta med någon brittisk minister som kan säga att ”detta blir svår för våra väljare att acceptera”. Och de britter som är anställda inom EU-byråkratin får flytta hem. En byråkrat med förståelse för ett enskilt lands särskilda förhållanden ska inte underskattas.

USA:s president Barack Obama har sagt att han hellre ser Storbritannien som en del av EU, som en del av en union som samordnar sin utrikespolitik.

I motsats till vad många tror finns det inom EU en lyhördhet för nationella hjärtefrågor. Det är till exempel ingen slump att snus är tillåtet i Sverige, men förbjudet i andra EU-länder.

David Cameron skjuter som om han vore en brittisk tabloidtidning mot det europeiska samarbetet. Han vill begränsa den fria rörligheten för personer, trots att utredningar visar att Storbritannien är ett av de länder som tjänar på de fria rörligheten. Utredningar som Cameron själv beställt visar att rumäner och bulgarer inte ligger det brittiska samhället till last. I EU-parlamentet har hans parti gått in i samma grupp som Dansk folkeparti och Sannfinländarna, vilket sannerligen inte ökar deras möjligheter att få inflytande.

När stats- och regeringscheferna i morgon nominerar Jean-Claude Juncker till ordförande i EU-kommissionen tänker Cameron rösta nej. Det talas även om att han kommer att vägra skriva under slutdokumentet från mötet.

David Cameron skulle kunna få igenom en eller annan förändring. Men i så fall måste han driva smart diplomati snarare än demonstrationspolitik.

Mer läsning

Annons