Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oklart läge efter 2014

Annons

Det är tid för ansvar, sade statsminister Fredrik Reinfeldt, när han läste upp regeringsförklaringen.

Det råder kris i världen, Men Sveriges ekonomi får sägas vara i nästan oförskämt bra skick. De offentliga finanserna ger överskott. Om tiderna skulle försämras ytterligare har regeringen marginaler för att stimulera ekonomin, till exempel med skattesänkningar eller mer pengar till kommuner och landsting. Som helhet står Sverige starkare än nästan alla andra länder i Europa.

Då är det rätt av statsministern att tala om ansvar och att stå emot när Håkan Juholt vill skruva på utgiftskranen. Det är rätt i sak – och det inger förtroende. Reinfeldts mål är att göra Moderaterna till ett statsbärande parti. Han är på god väg att lyckas.

Men Fredrik Reinfeldt har en parlamentarisk utmaning att ta itu med eftersom han regerar i minoritet. Räcker det att hålla ihop alliansen – och göra en eller annan överenskommelse med Miljöpartiet under de kommande åren? Regeringen har kommit överens med Miljöpartiet om asyl- och migrationspolitiken. Det innebär att Sverigedemokraterna inte kan få gehör i sin mest centrala fråga. Budgetbesluten tas i en ordning som innebär att en minoritetsregering har goda möjligheter att få igenom sina förslag. Men det finns också luckor i systemet. Genom utskottsinitiativ kan till exempel förslag om skattesänkningar stoppas, om alla fyra oppositionspartier är överens. Men de nederlag regeringen har råkat ut för framstår ändå som begränsade. Det går att regera i minoritet i ytterligare tre år.

Men hur blir det efter valet 2014?

Statsminister Fredrik Reinfeldt måste planera för att alliansen i sin nuvarande form inte finns kvar efter nästa riksdagsval. Kristdemokraterna riskerar att åka ur riksdagen, kanske också Centerpartiet.

De senaste veckorna har finansminister Anders Borg uttalat sig påtagligt vänligt om Miljöpartiet. I Miljöpartiet finns ett stöd för tanken att partiet skulle kunna sitta i samma regering som Moderaterna.

Om Fredrik Reinfeldt lyckas knyta Miljöpartiet till sig, har han gjort det betydligt svårare för Socialdemokraterna att återfå regeringsmakten. Och han har skapat ett regeringsalternativ som både framstår som tryggt och nydanande inför nästa val. Men törs han?

Mer läsning

Annons