Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Okristligt utseende

Annons

Det är inte tillåtet att förbjuda piercing. Det beskedet gav Skolinspektionen till Grenadjärskolan i Örebro. Det är ett riktigt beslut – trots alla invändningar som finns mot att barn gör ingrepp i kroppen för att det är modernt.

Ska skolan vara den enda platsen i samhället där man inte får ha några regler? Den kommentaren gav skolans rektor Yvonne Wirhall i gårdagens NA. Skolan har ett avtal med föräldrarna till elever på högstadiet, som föreskriver vårdad klädsel och förbud mot tatueringar och piercing.

Therese Palmborg i Örebro anmälde skolan till Skolinspektionen eftersom denna regel hindrade hennes dotter från att välja Grenadjärskolan.

Skolinspektionens besked är att eftersom skolor enligt lagen ska vara öppna för alla elever kan man inte avtala bort rätten för eleverna att se ut eller klä sig på ett visst sätt. Enbart det som hindrar inlärningen eller kränker andra elever, som rasistiska uttryck, är förbjudet.

Visst kan vi alla ha åsikter om att barn piercar eller tatuerar sig. Ingreppen går inte att ångra utan lämnar spår för resten av livet. Men det beslutet måste fattas i familjen, av föräldrarna när barnen är minderåriga. Tycka vad man vill om en pärla i näsan, men den kränker definitivt inte andra. Möjligen orsakar den avundsjuka.

Skolans rektor hänvisar till att på arbetsplatser finns det ordningsregler. Det är sant. Men det är skillnad mellan en arbetsplats och en skola. Skolan är till för alla barn. På arbetsplatser är reglerna olika. Ibland handlar det om säkerhet, ibland enbart om utseendet. Men arbetsplatser är till skillnad från skolan frivilliga. Ingen är tvingad att jobba på ett visst ställe. Den polis som inte vill bära uniform får söka sig ett annat jobb.

Skolan hävdar att man har ett avtal med föräldrarna om klädkoden. Det duger inte heller. Avtal kan aldrig sätta lagen ur spel och skolan måste vara lika öppen för barnen som inte hunnit börja, som mot dem vars föräldrar gått med på att acceptera gällande ”regler”.

Grenadjärskolan är en kristen friskola. Den profileringen är tillåten. Föräldrar som väljer Grenadjärskolan för sina barn vet att den aktiva kristna tron finns som en del av skoldagen. Kristen tro medför att man välkomnar alla, oavsett utseende, sa Therese Palmborg till NA. Visst är det väl så?

Mer läsning

Annons