Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Olika nyanser av brunt

Svenskarnas parti ställer upp i kommunvalet i Karlskoga. Ett nazistiskt parti som avundsjukt har noterat Sverigedemokraternas framgångar.

Annons

Så nu försöker Svenskarnas parti slå sig fram med medel som påminner om Sverigedemokraternas. På partiets hemsida presenteras partiföreträdarna med kostym och slips. Och ord som nationalsocialism och nazism är utrensade, även om det är uppenbart att det finns en beundran för Hitler bland partiets anhängare.

De politiska skillnaderna mellan Sverigedemokraterna och Svenskarnas parti kan beskrivas så här:

Sverigedemokraterna gillar inte kulturskillnader. Om utlänningar flyttar till Sverige ska de assimileras, alltså bli som svenskar. De får inte behålla sin kultur eller sina vanor.

I sitt senaste program har Sverigedemokraterna i och för sig återknutit till sina nazistiska rötter genom att återigen framhålla det genetiska arvets betydelse. Men det är kulturskillnaderna som är det viktiga. Sverigedemokraterna bejakar också demokratin. Sverigedemokraterna har genomfört de förändringar som den gamle fascisten Per Engdahl en gång förespråkade.

För Svenskarnas parti betyder det genetiska arvet allt. Personer som har ”fel” gener ska inte bo i Sverige. De ska inte få ha några maktpositioner. Dessutom vill Svenskarnas parti avskaffa demokratin.

Sverigedemokraternas företrädare får skydd av Säpo. Svenskarnas parti bevakas av Säpo som en potentiell säkerhetsrisk.

Men det finns ett samband mellan Sverigedemokraternas framgångar och framgångarna för det mer eller mindre öppet nazistiska Svenskarnas parti. Sverigedemokraterna har ett städat yttre. Men partiet ger också finansiellt stöd till den inte lika städade hemsidan Avpixlat, som mer ohämmat sprider rasistiska fördomar. Partiledningen för Svenskarnas parti försöker medvetet värva Sverigedemokrater till sina led. Och det är naturligtvis ingen tillfällighet. Det är olika nyanser av brunt.

Mer läsning

Annons