Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Olivoljan borde säljas dyrt

Krisen i Grekland handlar inte om åtstramningar. Den handlar framför allt om bristen på andra reformer.

Annons

Riksbanken i Sverige sänkte räntan till ännu mera minus, bland annat mot bakgrund av krisen i Grekland. En kris som drivits fram av en vänsterpopulistisk regering som lovat att nu ska allt bli mycket bättre för vanliga människor i landet. Och nu börjar återigen den tröttsamma diskussionen om åtstramningar eller satsningar i Grekland.

Ja, åtstramningarna har drabbat Grekland hårt. Ja, Grekland borde ha fått längre tid på sig för att anpassa ekonomin. Men sådana ståndpunkter får konsekvenser. Finns det någon som är beredd att föreslå att Sverige ska låna ut lite pengar till Grekland? Räck upp en hand!

Men i grunden handlar det om något annat än åtstramningar. Grekland exporterar olivolja billigt till Italien. I Italien tappas den upp på flaska och säljs sedan för betydligt högre pris – i Grekland. Så går det i ett land där det är besvärligt att starta företag och där korruptionen är utbredd. Om detta kunde förändras skulle det vara vinst för alla. Vinst för de grekiska väljarna. Vinst för den grekiska staten. Och vinst för de euroländer som gärna vill ha tillbaka åtminstone en del av de pengar som de lånat ut till Grekland.

Det är reformer av strukturer som Grekland behöver. Och fram till att dessa strukturreformer har fått effekt måste också något göras för att hålla Grekland under armarna. Men den vänsterpopulistiska regeringen i Grekland har lagt all kraft på att bekämpa dem som ställt upp med den ena miljarden efter den andra, i stället för att se vad som kan göras för att på sikt göra den grekiska ekonomin starkare.

På söndag är det folkomröstning i Grekland. Ja eller nej till de förändringar som EU-kommissionen, Europeiska centralbanken och Internationella valutafonden har krävt. Ännu en ödesstund för Grekland. Men till slut är Greklands och euroländernas öde ändå sammanvävda, alldeles oavsett om greker handlar med euro eller någon annan valuta.

Mer läsning

Annons