Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Olle borde få åka skoltaxi

Elvaåriga Olle får inte åka med skoltaxin. Men hans storebror Arvid får åka med. Ibland blir systemen svåra att förstå.

Annons

Den här typen av frågor är inte lätta att lösa. Om skattebetalarna står för kostnaderna, måste det finnas gränser. Om reglerna till exempel säger att barnet har rätt till skolskjuts om han eller hon bor mer än X antal kilometer från skolan, så kommer det att dyka upp exempel på elever som bor något hundratal meter ”för nära” – och där föräldrarna är upprörda över att barnet inte får skolskjuts. Så fort vi sätter en gräns kommer det att uppstå hjärtskärande exempel på enskilda människor som kommer i kläm.

Men i det här fallet handlar det om en elvaåring som har bytt skola av medicinska skäl. Enligt föräldrarna klarade inte den andra skolan att hjälpa honom med hans diabetes. Eftersom det inte anses gå att ordna skolskjuts till och från den nya skolan utan ”ekonomiska” eller ”organisatoriska” svårigheter, får föräldrarna skjutsa Olle.

Det är bara det att det ändå går en skoltaxi till och från den aktuella skolan. I den taxin åker Olles storebror Arvid.

Eftersom han går i den skola som kommunen har ”anvisat”, så får han åka skoltaxi. Dessutom kommer Olle också snart att kunna åka med samma skoltaxi. För när han börjar i sjuan, så är den skola som han nu går i också hans ”anvisningsskola”.

Regler är regler. Och byråkrati innehåller alltid ett mått stelhet. Det är själva grejen. För att inte kostnaderna ska skena iväg, ska byråkraten se till att de riktlinjer som politikerna har beslutat om ska tillämpas. Och då ska vi veta att svensk byråkrati är ett underverk av smidighet jämfört med de allra flesta andra länder.

Men i det här fallet är det lite svårt att se vad syftet är. Taxin stannar för att plocka upp Olles bror. Inom ett par år kommer den att plocka upp även Olle. Samhällsekonomiskt är det smartare att det går en bil till och från skolan i stället för två. Och behovet av skolskjuts beror på medicinska skäl. Här borde kommunen kunna vara något mindre stelbent.

Mer läsning

Annons