Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Om Bylan blir skolminister ...

Annons
Behåller Björklunds skola. Ibrahim Baylan vill behålla ”Björklunds skola”. Han säger i intervjuer att han inte vill genomföra några stora förändringar. Arkivfoto: Rebecka Uhlin/TT

Ibrahim Baylan borde ha goda chanser att bli skolminister om Stefan Löfven får bilda regering. Baylan är en av de få ledande socialdemokrater som har erfarenhet av att sitta i en regering.

I slutet av nästa mandatperiod kommer resultaten i skolan att vända uppåt.

– Äntligen, kommer Ibrahim Baylan att utbrista.

– Nu börjar vi se att svenska elever klättrar uppåt i Pisa-mätningen.

Och tro inte något annat: Om Ibrahim Baylan är skolminister kommer han att säga att detta är tack vare en framsynt socialdemokratisk skolpolitik.

Men vems förtjänst är det? I intervjuer har Ibrahim Baylan klargjort att han inte tänker verka för några omfattande förändringar, att skolan måste få vara i fred. Han vill nog gärna visa att han gett skolan mer resurser. Men i huvudsak kommer det att vara Björklunds skola som ska värderas även inför nästa valrörelse.

Socialdemokraterna tyckte inte att det behövdes någon särskild utbildning för de lärare som hjälper barn med svårigheter – och avskaffade den. Den återinfördes 2008, två år efter att Jan Björklund blev skolminister. 2011 gjordes hela lärarutbildningen om. Antalet sökande till lärarutbildningen har ökat. 2011 infördes också en ny läroplan och nytt betygssystem. Den 17 juni 2013 rapporterade NA att lärare i Örebro kunde söka till de nya tjänsterna som förstelärare, som innebär ett lönelyft på 5 000 kronor per månad till särskilt skickliga lärare. Mattelyftet – en satsning på vidareutbildning av lärare – omfattade 12 800 lärare förra läsåret. I år är det 14 000 lärare som får särskild utbildning, för att de ska bli bättre på att lära ut matematik.

Men det krävs inte något mattelyft för att räkna ut att det här tar tid. Om de första eleverna började gå den nya lärarutbildningen år 2011, kommer resultatet av deras studier inte att visa sig i Pisamätningen 2012 – den mätning som senast redovisades. Om de första förstelärarna anställdes 2013, kommer det inte att synas i en undersökning som gjordes innan de ens kunde söka sina tjänster.

Per Thullberg är professor i historia. Han har varit chef för Skolverket. En gång i tiden satt han i kommunstyrelsen i Täby för Socialdemokraterna. Han fick för en tid sedan regeringens uppdrag att granska när reformerna kan få effekt i exempelvis internationella mätningar. Hans svar: I mitten av 2010-talet ”kan ett visst genomslag förväntas”. Men det dröjer till slutet av 20-talet innan reformerna får sin fulla effekt.

Detta är en mardröm för vilken politiker som helst. En politisk företrädare vill allra helst visa att hans eller hennes ansträngningar leder till konkreta resultat redan under mandatperioden. Det är förklaringen till att en stor del av skoldebatten handlar om personaltäthet och resurser.

Det går alltid kasta iväg några miljarder till av skattebetalarnas pengar. Men en mer långsiktig linje är att förändra lärarutbildningen, belöna skickliga lärare och se till att läroplanen fokuserar på kunskap. När Jan Björklund började reformera skolan tog han på sig regeringens mest otacksamma jobb.

Mer läsning

Annons