Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Om käppar i hjulet

Annons
ILLUSTRATION: TECKNAR-OLLE

Bilderna på svältande barn på Afrikas horn är fruktansvärda att se. Omvärlden reagerade till slut och är på gång med hjälpinsatser. Svenska staten har ställt upp med extra stöd för att bistå med att fylla de näst intill omättliga behoven.

Thomas Doxryd är kommunalråd (S) i Hallsberg. Han skrev ett brev till samtliga kommuner i Sverige och uppmanade dem att precis som Hallsberg skänka en krona per innevånare till hjälporganisationen Läkare utan gränser och till deras arbete bland svältkatastrofens offer. Från Hallsberg har 15 306 kronor skickats iväg.

Vi har stöd i lagen, hävdar Thomas Doxryd. Men det stämmer inte. Så bidraget är med största sannolikhet olagligt.

I ”Lagen om vissa kommunala befogenheter” står att kommuner kan engagera sig i internationellt bistånd. De kan skicka utrustning eller bekosta utbildning och rådgivning. Paragraferna ger däremot inte utrymme för att skänka bort ovillkorade pengar.

Det finns ingen anledning att tvivla på Thomas Doxryds goda uppsåt. Han har med hjärtat reagerat på alla rapporter om den fruktansvärda mänskliga katastrof som pågår. Han har valt att Hallsberg ska bli en föregångare bland landets kommuner och bidra till hjälpen. Redan nu finns efterföljare. Hällefors har fattat samma beslut och fler kommuner i länet kan vara på gång.

Thomas Doxryd hänvisar till lagen för stöd. Då trasslar det till sig. Sveriges Kommuner och Landstings chefsjurist säger att stöd i form av pengar enbart får gå till utbildning och rådgivning. Det kan även en lekman läsa sig till.

Det är inte säkert att sista ordet är sagt om det rent juridiska. Lagar kan alltid tolkas, och det finns kanske möjlighet för en biståndsorganisation som Läkare utan gränser att specialdestinera gåvor. Det vet vi inte ännu.

Kommunala beslut kan överklagas. Det är alltså fritt fram för Hallsbergsborna att protestera om de anser att kommunledningen gjort fel. Den politiska ledningens ansvar är att se till att skattepengarna används just i kommunen. Hallsberg har som många kommuner en kärv ekonomi.

Vi kan i alla fall vara glada för att detta inte sker i smyg. Var och en får rannsaka sitt samvete. Som privatperson kan man skänka hur mycket man vill.

Mer läsning

Annons