Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Omsorg om spioner

Det demokratiska och öppna Sveriges rykte undslapp med en hårsmån att få sig en rejäl fläck i går. Regeringsrätten beslutade då att ge professor Birgitta Almgren tillgång till Säpo-dokument om svenskars samarbete med den östtyska spionorganisationen Stasi.

Annons

Vi som inte haft detta förhållanden kan andas ut, åtminstone för tillfället.

Birgitta Almgren är inte vem som helst. Hon leder ett forskningsprojekt vid Södertörns högskola om svenska kopplingar till DDR, den odemokratiska tyska republiken som försvann för 20 år sedan då Berlinmuren föll. Förra året kom hon med en bok om förbindelsen mellan Sverige och Östtyskland, där högt uppsatta politiker fanns med som DDR-supportrar.

Regeringsrätten ger nu professor Almgren viss tillgång till av Säpo dödskallestämplade Stasi-papper. Säpo har hela tiden motsatt sig att släppa ifrån sig denna dokumentation med hänvisning till ”rikets säkerhet”. Dessa argument rent löjeväckande; att Sveriges säkerhet hotas av ett land som utraderades från världskartan för 20 år sedan.

Säpo har hela tiden försökt blockera dörren. Det är inte utan att man börjar fundera på vilken omvärldsanalys som härskar hos den hemliga svenska polisen. Den förföljelsemaniske herr Brisk i Mumintrollet har kanske ett ord med laget, han som ser ”spioner överallt”. Eller så handlar det om en odemokratisk omsorg om svenskar som möjligen tycker de är mindre trevligt i dag att finnas med i Stasis arkiv.

Regeringsrätten sätter stopp för de värsta dumheterna med sin dom. Birgitta Almgren får tillgång till svenska Stasi-akter, men med skarpa restriktioner. Professorn får bara läsa dokumenten i Säpos lokaler, hon får inte ta kopior och måste förstöra minnesanteckningar inom ett år. Det låter som utsökta förutsättningar för att bedriva kvalificerad forskning.

Förslagsvis kan Birgitta Almgren göra som i spionfilmerna och montera in en liten kamera i hatten.

De finns förmodligen svenskar som inte vill ha sina kopplingar till Östtyskland avslöjade för någon, inte ens för forskare som lovar anonymitet. Men gjort är gjort.

För att slippa den nationella skammen måste det öppna och demokratiska Sverige göra upp med mörka delar av sin historia, precis som andra länder.

Mer läsning

Annons